-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Spørgsmål:
En af vores medarbejdere har sygemeldt sig. Da han normalt er meget stabil, og var frisk dagen før, gik vi ud fra, at der blot var tale om nogle få dages sygdom. Nu er der dog gået 14 dage, og vi har intet hørt. Da vi samtidig har travlt, vil vi gerne tale med ham og høre, om han snart kommer tilbage. Vi er dog kommet i tvivl, om vi egentlig må kontakte ham under hans sygeperiode?
Svar
Vi oplever af og til virksomheder, der kommer i tvivl om, hvorvidt de må indkalde syge medarbejdere til samtaler. Svaret er, at det må man gerne – men selvfølgelig i et rimeligt omfang. Faktiske har I ifølge sygedagpengeloven pligt til at indkalde en sygemeldt medarbejder til en samtale, for at drøfte hvordan og hvornår vedkommende kan vende tilbage. Samtalen skal afholdes senest fire uger efter første sygefraværsdag. Der er dog ingen sanktioner, hvis den ikke afholdes, og ved kortvarigt fravær vil medarbejderen ofte være tilbage, inden der overhovedet er taget initiativ til samtalen.
Indkaldelsen kan ske med nogle dages varsel, men giver sygdommen, eller praktiske omstændigheder, ikke mulighed for en personlig samtale, kan den også holdes telefonisk.
Ifølge Sygedagpengeloven har medarbejderen ikke pligt til at deltage i samtalen, og manglende medvirken har derfor ikke konsekvenser for sygedagpengeretten. En udeblivelse kan dog eventuelt få ansættelsesretlige konsekvenser. Jeres medarbejder lyder dog ikke som en medarbejder, der udebliver, og en sygefraværssamtale, evt. telefonisk, kan derfor være en god måde at afklare, hvornår medarbejderen forventer at komme tilbage.
Udover sygefraværssamtalen er det også en mulighed at bede om en lægeerklæring eller lave en mulighedserklæring, hvis medarbejderens tilbagekomst ser ud til at bliver kompliceret. På vores hjemmeside kan I læse mere om både sygefraværssamtalen, og mulighederne for at indhente lægeerklæringer eller udarbejde mulighedserklæringer.