Spørgsmål:
Jeg har en svend, der gerne vil arbejde 30 timer om ugen fordelt på fire dage. Svenden vil gerne holde mere fri med sine børn. Kan jeg lave sådan en aftale?
Svar
Ja, du kan godt lave en aftale med en ansat om, at den pågældende går på deltid.
Hvis man gerne vil imødekomme en anmodning om deltid fra en svend, er det vigtigt, at det præcist beskrives, hvornår arbejdstiden tænkes placeret. Det har fx betydning i forhold til sygdom. Ved at være præcis i forhold til arbejdstilrettelæggelsen undgår man fx uenighed om, hvorvidt der er ret til sygeløn på en given dag eller ej.
Husk at ændringen af den ugentlige arbejdstid betyder, at der skal laves et tillæg til kontrakten, som skal underskrives. TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler, at det af tillægget fremgår, at arbejdstiden nedsættes til fx 30 timer efter anmodning fra den ansatte, og at det fremgår, hvilke dage arbejdstiden i øvrigt skal placeres.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at man som arbejdsgiver skal behandle deltidsansatte som sammenlignelige kollegaer på fuld tid. Man taler om det såkaldte princip om ikke-forskelsbehandling.
Generelt om deltidsansættelse
Muligheden for ansættelse på deltid både i forbindelse med én ansættelse og i det løbende ansættelsesforhold samt de særlige beskyttelsesregler om deltidsbeskæftigelse fremgår af deltidsloven eller af overenskomsten. Det centrale ved reglerne er, at en deltidsansat med hensyn til ansættelsesvilkår ikke må behandles på en mindre gunstig måde end en sammenlignelig fuldtidsansat udelukkende, fordi vedkommende arbejder på deltid. Men der kan dog være nogle objektive forhold, som begrunder en evt. forskelsbehandling. Det er imidlertid nogle skrappe krav, der stilles til, hvad der objektivet set kan begrunde en forskelsbehandling.
Beskyttelsen betyder altså, at det er vigtigt at være opmærksom på, at man som arbejdsgiver, hverken må afskedige en ansat, fordi den pågældende er deltidsbeskæftiget, eller fordi den pågældende deltidsansatte ikke ønsker at øge sit timetal. Der skal være andre stærke holdepunkter, der gør, at en afskedigelse i en sådan situation vil kunne gennemføres sagligt.
Og for at understrege den skærpede beskyttelse af de deltidsansatte, gælder der også særlige bevisbyrderegler, som man som arbejdsgiver skal være opmærksom på ved afskedigelse eller i øvrigt ved ændring af en deltidsansats vilkår.
Husk at en usaglig afskedigelse med henvisning til deltidsbeskæftigelse også kan udløse en godtgørelse.
Risikoen for en for en godtgørelse må ikke holde en virksomhed tilbage fra at træffe sunde beslutninger for forretningen. Men man skal sørge for – inden der skrides til afskedigelse - at have styr på sin dokumentation og sine bevæggrunde for at træffe beslutningen, så man realistisk kan vurdere, om man kan løfte bevisbyrden for, at afskedigelsen er saglig.
Det skal for en god ordens skyld understreges, at reglerne om deltid ikke ændrer ved muligheden for arbejdstidsnedsættelse, jf. overenskomsternes særlige regler om fx forkortet arbejdstid grundet alder (senioraftale) svagelighed eller tilskadekomst.
Husk Overenskomster og Jura er altid klar til at bistå med rådgivning både i den løbende rådgivning og i forbindelse med en aktuel afskedigelse eller vilkårsændring.
Indholdet i ovenstående spørgeboks er ikke og kan ikke erstatte juridisk rådgivning.