Spørgsmål:
Vi får løbende henvendelser fra medlemmer, som har den opfattelse, at de ikke må kontakte deres sygemeldte medarbejdere. Det en misforståelse. Sygemeldte ansatte er ikke ”fredet”.
Svar
Arbejdsgiver må gerne kontakte sine medarbejdere, når de er fraværende grundet sygdom, men det skal selvfølgelig være inden for rimelighedens grænser. Det er ikke alene en ret, men også en pligt for en arbejdsgiver at kontakte syge medarbejdere.
Denne pligt følger af sygedagpengeloven. Her fremgår det, at der skal afholdes en sygefraværssamtale senest 4 uger efter den første sygedag ved et længere fravær.
Det er en personlig samtale om, hvordan og hvornår medarbejderen kan vende tilbage til arbejdet. Derudover kan parterne komme ind på, om der er mulighed for gradvis tilbagevenden, skånehensyn eller andre foranstaltninger for at få medarbejderen hurtigere tilbage på arbejdspladsen.
Mulighedserklæring
Ligeledes vil det være en god idé, at I sammen udarbejder en mulighedserklæring. Det er især relevant, når sygdommen er af længere varighed, eller hvis der er tvivl i forhold til medarbejderens tilbagekomst. Mulighedserklæringen er en blanket, hvor arbejdsgiver og medarbejder sammen udarbejder første del af skemaet om mulighederne for at vende tilbage i arbejde.
Efterfølgende skal medarbejderen have mulighedserklæringen med til lægen, som vurderer og attesterer erklæringen.
Der stilles ingen formkrav til selve indkaldelsen til sygefraværssamtalen. Det kan ske pr. telefon, brev eller e-mail. Indkaldelsen kan ske med et par dages varsel.
Udgangspunktet er, at medarbejderen skal møde på virksomheden til mødet. Hvis det ikke er muligt grundet sygdommen eller praktiske omstændigheder, så kan samtalen holdes telefonisk.
Hvad må der spørges ind til under samtalen?
Her er reglerne klare. En arbejdsgiver må ikke spørge direkte ind til, hvad den sygemeldte medarbejder fejler eller evt. diagnose. Samtalen skal derimod handle om, hvilke funktioner medarbejderen kan udføre på trods af sygdommen. Det kan også handle om medarbejderens mulighed for at vende tilbage på arbejdspladsen, fraværet længde osv.
Ofte fortæller medarbejderen frivilligt og uopfordret, hvad han/hun fejler. I de tilfælde er der ikke noget i vejen for at tale om sygdommen.
Hvis I har en sygemeldt medarbejder og I er i tvivl om, hvordan I skal forholde jer, kan I kontakte Overenskomster & Jura hos TEKNIQ Arbejdsgiverne for konkret rådgivning.