-
El
-
VVS
-
Industri
Spørgsmål:
Vi har en medarbejder, som egentlig havde termin i starten af september og efter de nye regler havde varslet, at hun ville overdrage sine 8 ugers barselsorlov til den kommende far. Moren fødte desværre meget før tid den 4. juli. Hvad gør vi nu – må far holde mors barselsorlov?
Svar
Barnet kommer ikke på terminstidspunktet, men allerede den 4. juli 2022. Denne dag betragtes som det reelle fødselstidspunkt, og er derfor afgørende for hvilke regler, der gælder.
Da barnet ikke kommer til verden på terminsdatoen, er forældrene ikke omfattet af det nye regelsæt, som de har varslet efter. Den nye barselslov træder i kraft den 1. juli med virkning for børn født den 2. august 2022 eller senere.
Barnets fødselstidspunkt er den 4. juli 2022, og derfor er forældrene i denne situation omfattet af de gamle regler.
Efter de gamle regler kan mor ikke overdrage barselsorloven til far. Barselsorloven er nemlig øremærket mor. Mor og far skal hurtigst muligt varsle orlov over for deres arbejdsgivere efter de gamle regler.
Ifølge de gamle regler og efter de to ugers pligtorlov har moderen ret til yderligere 12 ugers barselsorlov – i alt 14 uger. Hvis hun ikke ønsker at holde de 12 uger, så bortfalder de og far kan ikke overtage denne orlov med dagpenge. Hvis mor og far ønsker at afholde forældreorlov, skal dette ligeledes varsles i henhold til gældende regler.
Kontakt Overenskomster & Jura hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, hvis I er i tvivl om, hvilket regelsæt der gælder for jeres medarbejder.