-
El
-
Industri
Næste år skal lysstofrør udfases, hvilket får Energistyrelsen til at opfordre alle virksomheder og offentlige institutioner til at kontakte deres elinstallatør for at skifte til LED-belysning. Flaskehalsproblemer lurer i horisonten.
Tag fat i din elinstallatør allerede i dag og lav en aftale om at skifte de gamle lysstofrør ud med LED-belysning. Sådan lyder opfordringen fra Energistyrelsen til både virksomheder og offentlige institutioner på baggrund af, at EU netop har vedtaget at sende de gamle lysstofrør på pension næste år.
Det giver rigtige god mening, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, som både repræsenterer installatørerne, der skal stå for opgaven, og de mange virksomheder, der har traditionelle lysstofrør som lyskilde på arbejdsarealerne.
- Det er på alle måder en god idé at skifte lyskilden ud. Både af hensyn til driftsomkostningerne, miljøbelastningen og i en tid med tårnhøje energipriser, siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Samtidig opfordrer han installatørerne til at være opmærksom på de gældende regler, når de som forventet vil blive hyret til at ombygge en lang række armaturer til LED.
- Det er vigtigt, at de ombyggede armaturer opfylder kravene i Lavspændings- og EMC-direktiverne samt Bygningsreglementets krav til elektrisk belysning i arbejdsrum og fællesadgangsveje, siger Mads Risgaard Knudsen.
Stop for salg af nye rør
Selvom et egentligt forbud først træder i kraft næste år, så opfordrer Energistyrelsen til at gå i gang allerede nu for at undgå flaskehalsproblemer, hvis alle skal skifte på samme tid. Der hænger nemlig millioner af lysstofrør, typisk T5 og T8, på danske arbejdspladser.
- Det kommer til at påvirke utroligt mange, for næsten alle har T5 eller T8-lysstofrør et sted. Heldigvis er det faktisk en god forretning at skifte til LED, særligt med de høje elpriser. Vi opfordrer virksomhederne til at kontakte deres installatør og skifte til LED så snart som muligt – også for at undgå flaskehalsproblemer, når forbuddet sætter ind, siger Thore Stenfeldt, specialkonsulent i Energistyrelsen, i en pressemeddelelse.
Udfasningen betyder, at det fra august næste år vil være forbudt at sende nye T5 og T8-rør på markedet. Herefter er det kun tilladt at sælge ud af de tilbageværende lagre. Brancheforeningen FABA, der organiserer de danske producenter og importører af belysning, forudser stor efterspørgsel på LED-rør, som kan blive svær at efterkomme. Det hænger sammen med, at det danske lysmarked er bundet op på leverancer fra Kina, som allerede er udfordret på produktion og shipping, lyder det fra direktør i FABA, Klaus Bach Thomsen.
I Dansk Center for Lys frygter man, at selve godkendelsesprocedurerne kan skabe problemer.
- LED er klart et miljømæssigt bedre alternativ end T8 og T5, så det giver bestemt mening at skifte. Men alle krav for CE-mærkning af LED skal overholdes, og vi kan godt frygte, at ikke alle fabrikanterne er klar her, siger Per Reinholdt, direktør i Dansk Center for Lys, i pressemeddelelsen.
- T5 og T8 lysstofrør udfases, så de ikke længere må bringes på markedet fra 23. august 2023
- Forbuddet sker pga. kviksølvindholdet i lysstofrørene ved ophævelse af undtagelser i EU’s RoHS-direktiv
- Butikkerne må gerne sælge ud af lysstofrørene, indtil lagrene er tømte, herefter kan man kun købe LED-rør
- Frem til 2035 vurderes udfasningen af T5 og T8 at spare EU-landene for cirka 220 mia. kr. i pærer, energi og lamper og cirka 2,9 ton kviksølvudledninger.
Kilder: Energistyrelsen, SparEnergi.dk, Energimyndigheten
Installatøren skal være opmærksom på at overholde følgende krav ombyggede armaturer fra lysstofrør til LED:
- Armaturerne skal overholde kravene i Lavspændingsdirektivet og EMC-direktivet. Læs mere her: https://www.sik.dk/erhverv/produkter/el-produkter/vejledninger/sikkerhed-ved-elprodukter/ombygning-belysningsarmaturer
- Bygningsreglementets krav til arbejdsrum og fællesadgangsveje: https://bygningsreglementet.dk/Tekniske-bestemmelser/18/Krav/382_384#8f519979-27f5-4e32-a7e8-9f5bd62cba5a
- Installationsstandarden DS/HD 60364-5-53:2015+A11:2017 (SIK) foreskriver, at armaturer og RCD’er skal vælges og installeres med henblik på at begrænse risikoen for uønsket udkobling af RCD’erne. Beskyttelsesstrømme og/eller jordlækstrømme må ikke være større end 0,3 gange RCD’ens nominelle mærkeudløserstrøm.