-
Industri
Både Vestas og Siemens Gamesa – de to danske industrigiganter i international vindindustri – leverede i denne uge igen røde regnskabstal. Siemens Gamesa endda et enormt minus på 19,1 mia. kroner. Men analytikere tror på, at danske Vestas nu er på vej med reelle overskud de kommende år.
Aldrig har der været udbudt så mange projekter med enorme offshore-parker af vindmøller som i disse år. Og aldrig har to af de største vind-koncerner med produktion i Danmark tabt så ufatteligt mange milliarder kroner.
Siemens Gamesa kæmper med store udgifter til reparationer af leverede møller på det globale marked.
Vestas kæmper hårdere med eftervirkningerne af de enorme prisstigninger efter Ukraine-krigen, som ikke var kalkuleret ind i store ordrer under produktion. Vestas havde enorme udfordringer i 2022, hvor forstoppede forsyningskæder og stigende udgifter skabte problemer. Her endte underskuddet for hele året på omkring 11,7 milliarder kroner.
Det seneste kvartalsregnskab er nu endt på minus 857 mio. kr. Men en af eksperterne i dansk vindindustri, aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank, finder gode tegn i regnskabet trods de røde tal.
Bedre priser på vej
- Hvis man graver dybt ned i detaljerne om Vestas ordrebeholdning og kigger på, hvordan den er sat sammen, så kan man se, at i de næste kvartaler går Vestas fra en stor del af tabsgivende projekter til at indtægtsføre ordrer, hvor de har løftet salgspriserne markant, siger aktieanalytikeren til Avisen Danmark.
Samlet er priserne efter corona nu løftet 20-25 procent, og det vurderer aktieanalytikerne til at kunne sende regnskaberne fra de danske giganter i en sundere retning de kommende år. Det kræver dog, at Siemens Gamesa får bedre styr på deres kvalitet i produktionen, som tydeligvis har haltet bagefter konkurrenterne de senere år.
Optimistisk direktør
- Vestas er fortsat fuldt fokuseret på at blive rentabel og forbedre industriens modenhed og disciplin for at sikre den operationelle effektivitet, kvalitet og skalerbarhed, som energiomstillingen kræver. Det globale forretningsmiljø forventes at forblive udfordrende i resten af 2023, siger Henrik Andersen, koncernchef for Vestas i en kommentar til de seneste regnskabstal.
Vindmølleindustrien har mange underleverandører til fremstilling, transport, opsætning og serviceringen af vindmøllerne. For disse virksomheder er det gode nyheder, hvis giganterne igen bliver rentable og dermed mere sikre aftagere.