-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Regeringen har fremlagt sit lovforslag om blandt andet arbejdsgiveres mulighed for at kræve, at deres medarbejdere har et gyldigt coronapas og/eller testes for corona. Men forslaget mangler ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne en række af de nødvendige påbud.
Der mangler en række centrale elementer i det lovforslag, regeringen fremlagde i sidste uge om arbejdsgivernes ret til at kræve eksempelvis forevisning af coronapas og tests, når medarbejderne møder på arbejde.
Reelt set indeholder forslaget således kun ét egentligt pålæg: At man som arbejdsgiver kan kræve af medarbejderne, at de skal forevise et gyldigt coronapas.
- Det er positivt, at der bliver lovhjemmel på dette område. Det kan være med til at øge trygheden hos alle medarbejdere på virksomhederne og hos kunderne. Og det understreger vigtigheden af et stærkt samarbejde med bl.a. DA og DI, når vi skal sikre erhvervslivet ordentlige arbejdsvilkår i den øjeblikkelige situation,” siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Brug for klare regler om selvtests
Han undrer sig dog samtidig over, at lovforslaget ikke indeholder lovhjemmel til at kræve CE-godkendte selvtests – især i de tilfælde, hvor medarbejderne møder halvsløje på jobbet. Ikke mindst fordi dette var en del af den trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, som danner basis for lovforslaget.
- Det bør fremgå meget tydeligt af lovteksten, at man som arbejdsgiver kan pålægge medarbejderen at anvende en selvtest. Ellers risikerer vi, at det kan skabe diskussioner og uoverensstemmelser ude i virksomhederne, vurderer Troels Blicher Danielsen.
Usikkerhed om udenlandske arbejdere
Ligesom DA savner han ligeledes, at lovforslaget tager hånd om de udenlandske medarbejdere, som ikke har fast bopæl i Danmark. De vil være henvist til at skulle testes løbende, da de af gode grunde ikke er i besiddelse af et dansk coronapas.
- Det er en udfordring, der, især med den øjeblikkelige arbejdskraftmangel, bør blive taget hånd om hurtigst muligt, så der ikke opstilles unødvendige hindringer for arbejdskraftens fri bevægelighed. Det kunne fx være ved at anerkende, at disse medarbejdere i stedet kunne fremvise et EU-coronapas, anbefaler Troels Blicher Danielsen.
Forhandlinger om suspension af dagpengeregler
Ud over lovforslaget så glæder TEKNIQ Arbejdsgiverne sig over, at der er indkaldt til forhandlinger om suspension af dagpengereglerne. Målet er, at disse forhandlinger skal give mulighed for at få refusion allerede fra dag 1 i de tilfælde, hvor medarbejdere rammes af corona.
- Det vil være et vigtigt redskab, når det gælder om at sikre, at et coronaudbrud på en arbejdsplads ikke kommer til at ramme virksomheden dobbelt, hvis den først kan søge refusion, når medarbejderen har været syg i en måned, siger Troels Blicher Danielsen.