-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Hvordan får vi flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse? Det er en kæmpe udfordring, som Helsingør Kommune sætter fokus på ved at afholde arrangementet Mini Skills. Her kan lokale virksomheder inspirere unge til at blive eksempelvis elektriker, smed eller vvs-energispecialist.
I Helsingør Kommune har man siden 2019 afholdt arrangementet Mini Skills, der med inspiration fra DM i Skills, skal give unge et større kendskab til håndværksfagene og stimulere interessen for erhvervsuddannelserne. Her deltager lokale virksomheder og arrangerer workshops indenfor deres fag, hvor kommunens 7. klasser kan ”prøve selv” og få en fornemmelse af faget. Mere end 700 skoleelever fra Helsingør Kommune er inviteret til at deltage i arrangementet.
En af de virksomhedsejere, der igen i år har valgt at tage tid ud af arbejdsdagen for at deltage i arrangementet, er Peter Bergenholtz Boysen fra Boysen El og Teknik ApS i Kvistgård.
- Vi synes, det er rigtig vigtigt at gøre opmærksom på erhvervsuddannelserne. Vi mangler elektrikere. Vi mangler piger – vi mangler drenge – vi mangler alle i faget. Og det er et super arrangement, Helsingør Kommune og Ungdomsskolen har stablet på benene her. Vi bidrager gerne til sådan noget her. Vi var med sidste år også, og det var også en kæmpe succes. Vi er meget aktive i alle mulige klubber her i kommunen og prøver at gøre opmærksom på elektrikerfaget. Vi vil gerne give tilbage, og det synes jeg alle virksomheder, der har overskud til det, burde gøre, forklarer Peter Bergenholtz Boysen.
Behovet for at tiltrække flere unge til fagene vækker genklang hos andre virksomheder, der deltager ved arrangementet. En af dem er Hjortgaard Smede & Montage ApS i Hornbæk.
- Vi har jo også brug for nogle flere lærlinge, så derfor vil vi selvfølgelig gerne støtte rigtig meget op om det her arrangement. Vi har selvfølgelig en stor rolle i at gøre opmærksom på fagene, men vi har svært ved at komme ud til de her unge mennesker, for vi har jo ikke noget at gøre med dem til hverdag. Så det er der en mulighed for her, siger René Hjortgaard, indehaver i Hjortgaard Smede og Montage.
Et mere håndgribeligt uddannelsesvalg
Målet med arrangementet er at flytte de unges fokus fra uddannelsesvalget og i stedet stimulere nysgerrigheden for selve faget. Virksomhederne skal altså forsøge at åbne døren for de unge og få dem til at udforske de mange fag.
- En stor del af en erhvervsuddannelse foregår jo ude i virksomhederne, når eleverne er i lære. Derfor er det særlig vigtigt, at virksomheder tager del i at tiltrække flere unge til fagene. Virksomhederne har en unik mulighed for at vise, hvad det vil sige at være i lære i en virksomhed, men også hvad der venter efter endt uddannelse. Det gør det meget mere håndgribeligt for de unge, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Flere kommuner har også fået øjnene op for initiativet, og i 2022 blev Skills Denmark (arrangøren af DM i Skills) en del af styregruppen for Mini Skills i Helsingør for bl.a. at hjælpe med at bygge bro til andre kommuner, der gerne vil lave deres egen udgave.
- Jeg vil i den grad opfordre virksomhederne til at tage del i initiativer og arrangementer, der har til formål at tiltrække flere til fagene. Man kan både være med til at synliggøre de gode karrieremuligheder i brancherne, måske endda møde en kommende lærling, og generelt være med til at afmystificere erhvervsuddannelserne, siger Tina Voldby.
Ved arrangementet kunne de unge prøve kræfter med 19 forskellige fag, heriblandt elektriker-, vvs- og smedefaget, hvor Boysen El og Teknik ApS, SYDKYSTEN EL A/S, SYLVEST VVS A/S og Hjortgaard Smede & Montage ApS stod klar til at tage imod de mange 7. klasser, der lagde vejen forbi Værftshallerne i Helsingør.
-
Faktaboks:
Mini Skills Helsingør er udviklet i et samarbejde mellem Ungdomsskolen, Helsingør Erhverv, Ungeenheden i Helsingør Kommune, U/Nord, Stark Helsingør og Skills Denmark.