-
El
-
VVS
Den nye trepartsaftale, som sikrer lønkompensation til virksomheder, der er påvirket af corona-virussen, er et skridt i den rigtige retning. Men beløbene er ikke store nok til at få alle installationsvirksomheder helskindet gennem krisen, vurderer TEKNIQ Arbejdsgiverne på baggrund af beregninger fra Dansk Arbejdsgiverforening.
Cirka 12.000 kroner. Så meget mangler en installationsvirksomhed typisk for at dække månedslønnen til en elektriker. Det er vel at mærke efter den nye trepartsaftale, der sikrer, at virksomheder, som må sende medarbejdere på grund af corona-krisen, kan få kompenseret op til 90 procent af virksomhedernes lønudgifter.
- På den ene side er det godt, og på den anden side er det ikke nok. Der er mange virksomheder, der ikke vil kunne overleve det her, siger Thorkild Bang, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Læs også: Sådan fungerer den midlertidige lønkompensation
Af samme grund arbejder han og kollegerne i øjeblikket på højtryk for at lande en supplerende aftale med medarbejdernes fagforbund, Blik & Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund og Dansk Metal. Den skal give mulighed for at hjemsende medarbejdere på dagpenge. Spørgsmålet er, hvem der skal bære omkostningerne, når man kommer ud over de første tre uger. Her har weekendens udmelding om lønkompensation ikke gjort det nemmere at komme i hus med en aftale.
- Forbundene læner sig op ad regeringspakken, men for os er det ikke nok. Vi har brug for et bredere spektrum af løsninger at arbejde med, så ”ingen patienter dør, inden de får lægehjælp”, forklarer Thorkild Bang med henvisning til de nødstedte virksomheder.
Læs også: De mest stillede spørgsmål fra medlemmer angående coronavirus
Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har oplistet en række eksempler på, hvad den nye trepartsaftales lønkompensation reelt vil betyde. Tallene er fra 4. kvartal af 2019, hvor det blandt andet fremgår, at en elektriker har en gennemsnitsløn på 38.045 kroner inklusive pension og genetid. Aftalen yder mulighed for 90 procent kompensation til timelønnede, hvilket vil sige 34.241 kroner. Problemet er bare, at der i aftalen samtidig er et loft på 26.000 kroner, hvilket altså reelt efterlader et hul på 12.000 kroner.
Aftalen gælder virksomheder, der står overfor at skulle fyre 30 procent af medarbejderne eller 50 ansatte. Trepartsaftalen er midlertidig og gælder indtil videre tre måneder frem til 9. juni 2020.