-
El
-
VVS
”Skal jeg så ikke længere arbejde, til jeg er 67”, spørger en del, efter at Socialdemokraterne har lanceret et forslag om en tidligere pensionsalder.
”Skal jeg så ikke længere arbejde, til jeg er 67”, spørger en del, efter at Socialdemokraterne har lanceret et forslag om en tidligere pensionsalder. Forslaget er ikke konkret. Det står dog klart, at muligheden ikke gælder alle, men kun nogle. Og det er sagt, at der kun er tre milliarder kroner til rådighed.
Alligevel skaber forslaget forventninger hos mange – men der vil kun være økonomi til at indfri forventningerne for nogle få. Og så havner vi lidt i en ny efterlønshistorie: En reform, der bliver langt, langt dyrere end forventet.
Forslaget giver næring til den opfattelse, at Danmark er i gang med en helt urimelig udsættelse af pensionsalderen. Realiteten er, at folkepensionsalderen i disse år stiger fra 65 til 67 år, og så sker der ikke mere før i 2030.
Debatten kører også i grøften, når man taler om nedslidning på samme måde, som man gjorde for 30 år siden. Arbejdslivet er i dag ikke så belastende, som tidligere. Det er derfor helt naturligt, når den gældende politiske aftale indebærer, at pensionsalderen forlænges i takt med levealderen – så pensionstiden er uændret.
Danmark har brug for, at arbejdsdygtige borgere i størst muligt omfang er i arbejde. Det er nemlig forudsætningen for, at vi kan blive ved med at finansiere et velfærdssamfund. Derfor leger man med ilden, hvis man udsteder løfter om lavere pensionsalder.