-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
-
Industri
Flexjobbere, ordblinde lærlinge med lav selvværd, voksenlærlinge på 50+ og lærlinge fra udlandet med svage danskkundskaber. Bethina S. Hansen har haft mange ansatte med udfordringer. BC Technic er en lille sønderjysk virksomhed med et stort hjerte.
De er blot syv ansatte i det lille sønderjyske firma med ekspertise i bolte, skruer og gevindstænger. Men i det lille industrikvarter i Rødekro klos op ad den sønderjyske motorvej er der alligevel masser af hjerterum og plads til at hjælpe udsatte videre.
- Når jeg står med sådan et ung menneske, der bare har haft nederlag på nederlag i nutidens folkeskole, så tænker jeg, at det burde være skolen i stedet for eleven, der skulle dumpes. Når vi lykkes med at finde ind til disse unge mennesker og give dem selvtillid og ansvar, så bliver jeg så glad. At se dem blomstre er det bedste.
Det siger Bethina S. Hansen, indehaver og daglig leder af BC Technic, der både i år og sidste år fik anerkendelse og pris fra Aabenraa Kommune for sin indsats på CSR-området.
Sejt at flytte mennesker
Firmaets allerførste lærling var stærkt ordblind og havde følt sig stemplet dum i hele skoletiden pga. dette læsehandicap. Hun kom i lære som 24-årig og havde da aldrig været på en arbejdsplads.
- Skolen mente ikke, at det ville være muligt for hende at tage en uddannelse inden for lager og logistik. Det var en lang vej, men hun endte med at få 12 i den praktiske prøve og 7 i den teoretiske opgave efter en enkelt dumpning. Fantastik for en pige, der hele sin skoletid havde oplevet nederlag på nederlag, siger Bethina S. Hansen.
Op til eksamener fandt mester og lærling ledige timer til at træne og forberede eksamen. Lærlingen blev sat til at se tv-avis for at forstå flere ting til eksamen i samfundsfag. Og på kontoret blev opbygning af dansk demokrati gennemgået i eftermiddagstimerne.
- Jeg indrømmer gerne, at det var en total sej oplevelse at stå med et ungt menneske, som vi havde flyttet så meget, at hun fik det flotteste gennemsnit på hele sit hold til eksamen – efter at skolen havde frarådet hende at gå i gang, siger den sønderjyske direktør.
Kvindelige lærlinge
En af de vigtige opgaver med udfordrede unge er at gøre dem tilstrækkeligt robuste til, at de kan presses ud af deres komfortzone – og med tillid tør prøve nye ting. Igennem BC Technics levetid har der været to fleksjobbere og fem lærlinge på virksomheden. Alle har været kvinder og udfordret på den ene eller den anden måde.
- Det er for ærgerligt, at vi misser fem til ti procent af en årgang, fordi vi ikke har hjulpet dem på rigtig vis. Mange af dem skulle have haft basisundervisning i dansk og regning i små klasser– og så nogle praktiske fag. Så havde de fået en hel anden skolegang, siger Bethina S. Hansen.
BC Technic har travlt og er netop kåret til Gazelle af dagbladet Børsen. Derfor har direktøren nu også måttet sige fra over for nogle forespørgsler fra kommunen om praktikophold til meget udfordrede.
- Der følger mere og mere arbejde med ved at gøre denne indsats: Møder med sagsbehandlere, bureaukrati med lønrefusion og meget andet. Samtidig har vi temmelig travlt tit. Derfor kan vi ikke sige ja til så mange forespørgsler mere, siger direktøren.
Søn med autisme
Bethina S. Hansen har selv en søn med autisme. Hun kender derfor alt til behovet for at tilpasse arbejdssituationen til den enkelte ansatte, hvis udfordrede skal mere i beskæftigelse.
- Vi skal i erhvervslivet prøve at fokusere mindre på, at alle skal kunne levere 37 timer på 100 procent for at være interessante som arbejdskraft. Vi kan få flere i spil, hvis vi kan tilpasse job til den enkelte. Til gengæld skal vi have fagforeningerne med på, at lønnen også skal tilpasses den reelle arbejdsindsats uden de pauser, den enkelte har brug for. Det ville jeg ønske, vi kunne lykkedes med.
Bethina S. Hansen er leverandør i bolte, skruer og befæstning