-
VVS
Antallet af legionella-smittede har de seneste fire år ligget tårnhøjt, og intet tyder på, at 2021 vil knække kurven for den vandbårne sygdom.
Legionella-bakterien boltrer sig lystigt i det danske brugsvand, hvor de seneste fire år har budt på rekordhøje smittetal. Tendensen ser ud til at fortsætte i år, viser nye tal fra Statens Serum Institut.
De foreløbige tal for årets første syv måneder viser samme niveau som for et år siden, hvor 146 var blevet smittet med legionella på samme tidspunkt. Legionærsyge kan være dødelig for ældre og svækkede personer, og derfor giver det rynkede bryn blandt myndigheder og fagpersoner, at det ikke kan lade sig gøre at knække kurven for smittespredningen af den vandbårne sygdom. Tommelfingerreglen siger minimum 50 grader ved tappestederne, men et tiltagende fokus på energibesparelser i klimaets navn kan have givet medvind til bakterierne.
- Det er svært at sige, om det er en tiltagende energimæssig spareiver, der er årsag til smitten. Der er dog ingen tvivl om, at mange har for lave fremløbstemperaturer, siger Søren Uldum, fagchef med speciale i bakterier, parasitter og svampe på Statens Serum Institut.
Læs også: Nye veje til bekæmpelse af legionella
Små ændringer, stor betydning
Han forklarer, at 80-90 procent af alle varmtvandsbeholdere indeholder legionella-bakterier i større eller mindre grad. Det er dog kun et problem ved kombinationen af høje koncentrationer og særligt sårbare personer. Vandtemperatur og flow er nøglen til at undgå, at bakterierne får for godt fat.
- Selv små ændringer i varmtvandssystemernes temperatur kan betyde rigtig meget for legionella. Der sker måske ikke noget ved 48 grader, men ved 46 grader, så er der en maksimal udvikling. Der er sandsynligvis en bestemt temperatur, hvor bakterien udvikler sig mest, siger Søren Uldum.
På 10 år er antallet af smittede mere end fordoblet i Danmark. Ud af de 278 smittede sidste år døde 39 af dem. De var i gennemsnit mellem 75 og 80 år gamle.