-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Mens antallet af ledige samlet set stiger en smule, så er det ikke tilfældet i blandt andet metalindustrien og installationsbranchen, viser nye tal. Det glæder TEKNIQ Arbejdsgiverne, at der er gang i den, men uden flere medarbejdere, øger det også risikoen for, at tempoet i den grønne omstilling falder.
Presset på det danske arbejdsmarked er generelt ved at lette lidt. Den samlede ledighed steg en smule til 2,9 procent i august, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.
Det gælder bare ikke for det tekniske erhvervsliv, hvor ledigheden fortsætter sin kurs mod bundrekord.
- Det er bare slet ikke det billede vi ser i det tekniske erhvervsliv, hvor pilen er tæt på bundrekord, og hvor manglen på kvalificerede medarbejdere derfor stadig er et stort problem, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne
Det gælder blandt andet for elektrikerne, hvor ledigheden i august ramte 1,0 procent – eller 201 ledige på landsplan. Det er blot 0,3 procent fra bundrekorden i 2022, hvor ledigheden ramte 0,7 procent. Samme billede ses hos vvs-energispecialisterne, hvor der i august i år var 154 fuldtidsledige, hvilket svarer til 1,8 procent.
Hos metalindustrien er ledigheden nu 1,5 procent, viser de nye tal fra Danmarks Statistik.
- Det er med andre ord en vedvarende tendens, som kræver mere og andet end bare krydsede fingre. For i sidste ende vil det både fordyre og forsinke den bæredygtige og digitale omstilling af samfundet, som disse virksomheder i stigende grad skal være drivkraften bag, hvis de ikke kan få kvalificerede medarbejdere, siger Maria Schougaard Berntsen.
Det kunne blandt andet være at gøre det nemmere at rekruttere kollegaer uden for EU’s grænser og styrke gevinsten ved at arbejde som senior, lyder det fra underdirektøren.
Udviklingen i antallet af ledige i el, vvs og metalindustrien
Kilde: Danmarks Statistik / TEKNIQ Arbejdsgiverne