-
El
-
VVS
TEKNIQ Arbejdsgiverne har i samarbejde med Blik- og Rørarbejderforbundet skabt et AMU-kursusforløb, som uddanner ledige til rørmontører. Dermed kan ufaglærte inden for relativt kort tid få foden inden for i en branche, hvor flere hænder er efterspurgt.
Der er stor efterspørgsel på faglærte og specialarbejdere til den grønne omstilling - og en af de brancher der mangler hænder og hoveder er vvs-branchen.
Derfor har TEKNIQ Arbejdsgiverne og Blik- og Rørarbejderforbundet udviklet et AMU-kursusforløb, som uddanner ledige til rørmontører. Kursusforløbet er netop blevet afprøvet i Vestjylland i samarbejde med Jobcenter Esbjerg og de lokale jobcentre i Billund, Varde og Tønder.
Onsdag d. 9. februar var 42 sydvestjyske vvs- og energivirksomheder og 17 ledige, som netop har fuldført opkvalificeringsforløbet, inviteret til matchdag på Rybners i Esbjerg.
Fem af de ledige fik på matchdagen tilbudt job, otte fik tilbudt en ordinær uddannelse og fire har aftalt samtaler med virksomheder.
Kernetropperne i den grønne omstilling
– Vvs-branchen mangler kvalificeret arbejdskraft, og derfor er det utrolig positivt, at mange aktører er gået sammen om at gøre ledige interesseret i et job i vvs-branchen, hvor medarbejderne er blandt kernetropperne i den grønne omstilling, siger Tina Voldby, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Målet med opkvalificeringsforløbet er at gøre de ledige interesseret i job eller uddannelse inden for en branche, der har fokus på effektiv brug af klodens ressourcer, når det gælder vand, varme og ventilation.
– Den store mangel på medarbejdere og lærlinge i branchen kræver, at vi tænker i nye samarbejdsmetoder og tiltag for at rekruttere til branchen og vores uddannelser. Med sådan en fælleskoordineret indsats blandt alle parterne ser vi blandt andet flere, som efter endt forløb påbegynder en uddannelsesaftale og rejsen mod faglært, siger Jørgen Jakobsen, formand for Blik & Rør Kreds Sydjylland-Fyn.
Grøn kvalificeret arbejdskraft
De lokale jobcentre i Esbjerg, Billund, Varde og Tønder har fundet og screenet de ledige til opkvalificereringsforløbet. Under forløbet har de løbende sikret sammenspillet mellem uddannelses- og beskæftigelsessystemet til gavn for både virksomheder og de ledige.
Opkvalificeringsforløbet er understøttet af fællessekretariatet Green Skills, som er oprettet i samarbejde mellem Rybners, AMU-Vest og Esbjerg Kommune, og som skal bidrage til at skaffe kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling.
Fakta om opkvalificeringsforløbet
-
Målet med opkvalificeringsforløbet er at gøre den ledige interesseret i job i vvs-branchen eller starte på VVS-energiuddannelsen.
På opkvalificeringsforløbet lærer de ledige selvstændigt at varetage opgaven med at trække og fastmontere rør, og udføre kvalitetskontrol af eget arbejde.
Opkvalificeringsforløbet udgøres af cirka 10 ugers undervisning.
Fællessekretariatet Green Skills er oprettet i et samarbejde mellem arbejdsmarkedsparter, Rybners, AMU-Vest, SOSU-Esbjerg og Jobcenter Esbjerg.
Green Skills understøtter aktørsamarbejdet og de opgaver der henvender sig til rekruttering, opkvalificering og uddannelse til den grønne omstilling.