-
El
-
VVS
-
Industri
Færre unge vælger at søge ind på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen. Det er en meget ærgerlig udvikling, som skal bremses ved at styrke kvaliteten af uddannelserne, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Det går den forkerte vej med antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne. I år har 19,4 procent af eleverne i 9. og 10. klasse valgt at søge ind på en erhvervsuddannelse, hvilket er 0,6 procent lavere end sidste år. TEKNIQ Arbejdsgiverne finder tendensen bekymrende, fordi der bliver brug for flere faglærte i fremtiden.
- De nye tal viser, at vi stadig har en stor udfordring foran os med at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Det er bekymrende - især i betragtning af den store mangel på faglærte, som virksomhederne allerede oplever i dag. Det er afgørende, at vi investerer i at styrke kvaliteten af vores tekniske og grønne erhvervsuddannelser, så vi i fremtiden kan tiltrække flere unge til at forfølge en karriere som for eksempel smed, industritekniker, vvs´er eller elektriker, siger Tina Voldby, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Netop behovet for mere kvalitet på erhvervsuddannelserne har TEKNIQ Arbejdsgiverne for nylig adresseret i et debatindlæg i Avisen Danmark. En af pointerne i indlægget er, at investeringerne skal ske på en klog måde, så man bevarer et bredt net af grundforløbsskoler, men samtidig styrker hovedforløbsskolerne ved samle dem. På den måde vil man sikre større hold, tidssvarende udstyr og undervisere, der er opdaterede på den nyeste faglige viden.
Konsekvenser for virksomheder og samfund
Det er helt nødvendigt at få vendt udviklingen og få flere til at søge ind på erhvervsuddannelserne, så der også i fremtiden er kræfter til at løfte de udfordringer, vi alle står overfor.
- Den lave søgning til erhvervsuddannelserne har ikke kun konsekvenser for virksomhederne, men også for samfundet som helhed. Vi har brug for dygtige faglærte for at imødekomme udfordringerne med den grønne omstilling. Derfor er det afgørende, at vi ændrer opfattelsen af, at de akademiske uddannelser er finere end erhvervsuddannelserne. I fremtiden får vi brug for færre akademikere og flere med en erhvervsuddannelse. Det er derfor vigtigt, at vi styrker attraktiviteten af erhvervsuddannelserne, siger Tina Voldby.
Til sammenligning har 72,6 procent af 9. og 10. klasse-eleverne i år søgt ind på en gymnasial ungdomsuddannelse.
Antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne har ligget omkring 20 procent gennem en længere årrække.
Læs mere om ansøgertallene hos Undervisningsministeriet.