-
Industri
Det er vigtigt, at vi har de langsigtede briller på, når danske virksomheder skal styrkes til ikke bare den akutte krise men især også til tiden efter Covid-19,
TEKNIQ Arbejdsgiverne er glade for, at den politiske aftale om udvidet og forlænget hjælp til erhvervslivet, som faldt på plads, blandt andet rummer en styrkelse af Omstillingsfonden. Samtidig opfordrer man til hurtigst muligt at finde en afklaring på, hvordan virksomheder med udenlandske arbejdere skal forholde sig til de nye grænsekrav.
Der er ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne flere positive elementer i den aftale, som i nat blev indgået af et bredt flertal i Folketinget, om hjælp til danske virksomheder, der stadig er ramt af coronakrisens konsekvenser. Især styrkelsen af Omstillingsfonden giver god, langsigtet mening for medlemmerne af TEKNIQ Arbejdsgiverne.
”Det er vigtigt, at vi har de langsigtede briller på, når danske virksomheder skal styrkes til ikke bare den akutte krise men især også til tiden efter Covid-19,” siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
Omstillingsfonden skal give faglærte, som er i beskæftigelse, mulighed for at deltage i akademi- og diplomuddannelser. Grundet coronakrisen har der været større efterspørgsel på fondens midler for 2020, som nu er opbrugt. Derfor tilføres Omstillingsfonden nu 10 mio. kroner resten af året.
”I det store billede er det måske nok et beskedent beløb, men det sender et vigtigt signal til virksomhederne og viser, at man politisk er bevidst om, at krisens konsekvenser kan være langstrakte. Samtidig får man med aftalen mulighed for at tilføre virksomhedernes medarbejdere nye og opdaterede kompetencer, der kan blive god brug for, når vi skal have genrejst dansk økonomi og dansk erhvervsliv,” siger Troels Blicher Danielsen.
Én ting, der ikke var med i aftalen, var en nærmere beskrivelse af, hvordan virksomhederne skal forholde sig til de nye forvirrende og ugennemsigtige krav og anbefalinger om coronatests, tilsyn, dokumentation og andre bureaukratiske krav for europæiske og danske kollegaer, der bor i et andet EU-land, men arbejder og bidrager til det dansk samfund.
”Det skaber stor usikkerhed ude i virksomhederne. Nu har vi to kort over smittefare i EU. Ét for personer, der arbejder i Danmark og ét for turister. Det vil sige, at det samme land kan have to farver – afhængigt af om europæeren, der vil til Danmark, skal på arbejde eller på ferie. Kafka kunne ikke have opfundet noget så forvirrende og ugennemskueligt. Hvilken dokumentation skal man have, og hvilken type test er god nok? Spørgsmålene er uendelige. Svarene er fraværende. Det er vigtigt at få styr på dette, så virksomhederne ikke skal fyre folk, bare fordi de har valgt at bo i et andet EU-land men arbejder i Danmark,” siger Troels Blicher Danielsen.