-
El
-
VVS
Virksomhederne må væbne sig med tålmodighed i jagten på eksempelvis nye varmepumper. Producenter og leverandører forventer, at der kan gå op til et år - eller mere - før markedet er normaliseret.
Manglen på varmepumper og adskillige andre produkter har bidt sig fast. Og sådan vil det sandsynligvis være et godt stykke ud i fremtiden, viser ny medlemsundersøgelse fra brancheorganisationen Veltek, der tæller producenter og leverandører som eksempelvis ABB, Danfoss og Lemvigh-Müller.
På tværs af forretningsområderne el, vvs, varme og ventilation svarer hele 87 procent, at de i øjeblikket er påvirket af ekstraordinære leveringsproblemer. Samtidig forventer knap en fjerdedel af virksomhederne, at der går mere end 12 måneder, før situationen bliver mere normal. Knap halvdelen forventer, at der går mellem syv og 12 måneder, mens kun fem procent mener, at krisen er ovre i løbet af de næste tre måneder.
– Branchen er blevet sat på en svær opgave, og det gælder både leverandørerne og installatørerne. Et godt råd til installatørerne er at bestille komponenterne hurtigst muligt – også selvom de først skal leveres og installeres længere ude i fremtiden. Det vil sige seks til 12 måneder og måske endnu længere for særlige forretningskritiske komponenter. Personligt tror jeg ikke på, at leverancesituationen er ”normal” igen på alle områder om et år, siger Per Rømer Kofod, direktør i Veltek.
Dertil kommer et ekstra benspænd på markedet for varmepumper, hvor der ved årsskiftet træder nye regler i kraft for brugen af kølemidler. Herefter vil det ikke længere være lovligt at importere, sælge og installere varmepumper, der overskrider den såkaldte fem tons-regel, som skal begrænse udledningen af CO2 til atmosfæren.
Næste måneder afgørende
TEKNIQ Arbejdsgiverne har løbende fulgt udviklingen, og der er ikke den store udsigt til væsentlige forbedringer. Alle brancher er ramt på produktionen på grund af manglen på materialer, viser tallene fra Danmarks Statistik. Hver tredje vvs-virksomhed er ramt, men særligt hårdt ramt er metalindustrien, hvor 52 procent er påvirket, viser besvarelser fra 4. kvartal i år. For et år siden var ingen metalvirksomheder ramt på produktionen, og det er et meget godt billede på, hvor lang tid det tager at vende udviklingen.
– I begyndelsen har man kunnet trække på lagrene, men det kan man ikke mere, så udviklingen kommer med stor forsinkelse, siger Maria Schougaard Berntsen, der er cheføkonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Derfor afhænger meget af de kommende måneder, og om det lykkes at få mere styr på forsyningskæderne, hvor stigende fragtpriser også spiller en rolle, hvis man skal kunne gøre sig forhåbning om en normalisering i markedet om et års tid, forklarer cheføkonomen.
– For virksomhederne betyder det derfor, at man kan blive nødt til at rykke planlagte opgaver. Man skal som virksomhed prøve at tænke over, hvor man er sårbar og forsøge at tage forbehold for det i sine kontrakter. Og endelig skal man huske at forklare kunden om de udfordringer, man står i, siger Maria Schougaard Berntsen.