-
Webinarer og online kurser
Jysk firma er frikendt for ansvar for en alvorlig overtrædelse af arbejdsmiljøloven af Landsretten, fordi ledelsen kunne dokumentere hele sit sikkerhedsarbejde og instruktion af medarbejderen. Medarbejderen blev fotograferet af Arbejdstilsynet liggende på maven i seks meters højde med arme og overkrop ud over tagets kant - uden sikring.
Det har kostet en fem år lang tur igennem både byret og landsret for en TEKNIQ Arbejdsgiverne-medlemsvirksomhed at undgå et bødekrav på 45.000 kroner for overtrædelse af arbejdsmiljøloven. I sidste uge lykkedes det virksomheden med juridisk assistance fra TEKNIQ Arbejdsgiverne at overbevise dommerne i Vestre Landsret i Viborg om en frifindelse.
- Det er normalt svært at vinde arbejdsmiljøsager ved retten. Men i denne sag er det lykkes at overbevise landsretten om, at virksomheden skal være straffri for den ansattes overtrædelse af arbejdsmiljøloven. Det er en vigtig sag, siger Ulrik Odgaard-Mogensen, der er retssagschef i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Sagen startede en novemberdag i 2018. En medarbejder i firmaet skulle arbejde i seks meters højde lige under taget. En mobil lift var lejet til opgaven, men på grund af et let skrånende underlag stoppede automatikken i liften ved fire meters højde.
I stedet for at kontakte firmaet for leje af en anden lift valgte medarbejderen, der også var sikkerhedsrepræsentant i virksomheden, at tage en seks meter høj stige til at klatre op på taget. Her lagde han sig på maven og rakte ud over tagkanten for at arbejde med et overvågningskamera.
Kaldt ned fra taget
Samtidig passerede en medarbejder fra Arbejdstilsynet på Drejervej i byen Sunds. Han var på vej fra det ene virksomhedstilsyn til det andet, men stoppede øjeblikkeligt for at dokumentere den farlige situation - og kalde medarbejderen ned i sikkerhed.
I byretten i Herning blev virksomheden dømt og fik en bøde på 45.000 kroner. Retten vurderede, at virksomheden ikke i tilstrækkelig grad havde varetaget sin instruktions- og tilsynspligt.
Men Landsretten har altså nu frifundet virksomheden for ansvar for overtrædelsen. Retten lagde blandt andet vægt på, at virksomheden altid startede med at gennemgå dagens arbejdsopgaver med hver enkelt medarbejder, inden de blev sendt ud på opgaven. Der blev også lagt vægt på, at medarbejderen var overmontør, erfaren og sikkerhedsrepræsentant. Dermed kunne firmaet “med rette overlade tilrettelæggelsen af arbejdet til ham uden særskilt instruktion eller tilsyn udover, at det var aftalt, at han skulle benytte en lift”, som det konkluderes i dommen.
Instruktion og dokumentation
- Denne sag viser igen, hvor vigtigt det er for virksomheder at instruere og føre tilsyn med sikkerheden ved enhver opgave. Lige så vigtigt er det at kunne dokumentere efterfølgende, at der er sket instruktion og tilsyn, siger Ulrik Odgaard-Mogensen.
I efteråret kører TEKNIQ Arbejdsgiverne webinar netop omkring sikkerhed og arbejde i højder.