-
Industri
Fire danske industritekniker-lærlinge dyster over fire uger sammen med lærlinge fra Norge, Finland og Spanien i at udvikle robotter. Roskilde Tekniske Skole står bag det internationale projekt.
- Målet med dette projekt er at lade de unge industritekniker-elever arbejde sammen med andre nationaliteter - og samtidig konkurrere inden for robotteknologi på tværs af sprog, kultur og uddannelse. Det skal give dem en masse nye kompetencer både fagligt og socialt.
Det siger Pernille Bjerre fra Roskilde Tekniske Skole, der er projektleder på projektet med navnet Robocup – Developing Skills in Safe Robotics. Finansieringen er hentet fra EU-midlerne i Erasmus+.
Alle fire lande stiller med fire unge, der er i gang med en teknisk uddannelse på ca. samme niveau som en industriteknikerlærling i Danmark. Projektet forløber over i alt 2 år, og med fire uger med hvert sit emne og hvert sit hold, hvor deltagerne skifter rundt. Emner er:
- uge: Designe og printe en gribeværkstøj til en produktionsrobot.
- uge: Montering og programmering af gribeværkstøj
- uge: Definering/programmering af cobot-sikkerhed
- uge: Samspil med andre cobots
Fremtiden er international
Opholdet er på skift på en skole i Danmark, Norge, Finland og Spanien. Lokale dommere fra virksomheder og organisationer afgør konkurrencerne i hvert land. Ved opholdet i Roskilde var uddannelseskonsulent Allan Schmidt-Petersen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne en af dommerne.
- Faglærte unge vil i fremtiden komme til at arbejde sammen med kolleger på tværs af grænser i mange teknologi-projekter eksempelvis inden for den grønne omstilling. Derfor får de unge deltagere god viden og erfaring her i Robocup Challenge. Samtidig oplevede jeg spændende løsninger fra grupperne. I Danmark var konkurrencens opgave en programmering af robotarmen, siger Allan Schmidt-Petersen.
Projektlederne er efter de to første konkurrence-uger også begejstret over oplevelsen og udbyttet for de unge deltagere.
- Det her giver både kompetencer til elever og de to undervisere fra hvert land, som deltager i Robocup MicroChallenge. Vi oplever samtidig, at Danmark har gode erhvervsuddannelser. Vores deltagere er bedre klædt på fagligt end de andre deltagere, siger Pernille Bjerre fra Roskilde Tekniske Skole.
Se video og læs mere om projektet her.