-
Industri
Erhvervsskolerne tager den første udfordring med de uregerlige og umodne drenge. Næste runde foregår ude på virksomhederne, hvor mange unge vokser og modnes til
- Vi har selvfølgelig nogle grænser som skal overholdes, og hvis de bliver overtrådt, så kan det i yderste konsekvens resultere i en udmeldelse. Men når det er sagt, vil jeg påpege, at vi går rigtig langt for at beholde vores elever og hjælpe dem. Vi har jo vejledere, som hjælper eleverne, hvis de har problemer. Vi tager f.eks. ud og henter dem om morgenen og forsøger generelt at give den støtte, som vi har ressourcer til, siger Nis Schroll, uddannelsesleder på smedeuddannelsen på Mercantec i Viborg.
Også når eleven kommer i lære, fastholder skolen kontakten med både elev og virksomhed.
- Der er jo brug for tæt kontakt. Hvis der opstår problemer med en elev for eksempel med stort fravær, så kommer skolens kontakter ind i billedet igen og forsøger at få det tilbage på det rette spor. Der er vi meget observante. Vi holder den nære kontakt.
Ansvar hos virksomhederne
Også uddannelsesleder for vvs-uddannelsen på Herningsholm, Kenneth Lauridsen, ved hvor vigtig kommunikation med virksomhederne kan være under elevens læreperiode.
- Vi er meget åbne om det, hvis en elev er udfordret i skolen. Det står ikke på hjemmesider eller er noget, vi reklamerer for, men hvis mester spørger om, hvordan deres fremtidige lærling er til daglig, er vi ærlige. Vi skal jo kunne have et seriøst forhold med dem, forklarer han.
Ifølge Kenneth Lauridsen er det også vigtigt, at uddannelserne kender virksomhederne, så de kan matche eleven med den helt rigtige læreplads.
- Vi har fokus på at tage hånd om det hele menneske. Vi har selvfølgelig ikke kendskab til alle virksomheder, men vi kender de fleste og ved derfor, hvilke elever der vil passe bedst hos dem. Vi ved hvilke virksomheder, der har det blødere hjerte for de unge mennesker, og hvilke der har et mere produktionsorienteret hjerte, siger Kenneth Lauridsen.
Favnende lærepladser
Med mange års erfaring er Nis Schroll fra Mercantec slet ikke i tvivl om, hvad der skal til for, at rødderne kommer bedst muligt igennem deres læretid; Virksomhederne skal være omfavnende, samarbejde med skolen og være observante.
- Jeg synes, at virksomhederne skal forsøge at være så favnende som muligt og forsøge at se, hvad eleven kan blive til. Det kan godt være, at det ser lidt tungt ud i øjeblikket, men mange gange hjælper det, hvis man kan se, at det er en god fyr, der bare skal rettes lidt ind. Hvis man som virksomhed kan det, er det fantastisk. Et tæt samarbejde med skolen er også vigtigt. Virksomhederne skal sørge for at udnytte de ressourcer, skolen har stillet til rådighed.
Afslutningsvis skal virksomhederne være observante i forhold til eleverne. De skal være klar over, at det er nogle elever, der kræver lidt flere ressourcer i starten, og at disse ressourcer er til rådighed, siger uddannelseslederen fra Mercantec.
Læs tema om lærlinge og rødder i den digitale udgave af Industri & Teknik.