-
Industri
Stigende energipriser rammer bundlinjen hos mange virksomheder for tiden. Underleverandøren JPBC har valgt en markant og synlig løsning: Et energitillæg på tre procent direkte på fakturaen.
-Vi vil gerne være transparente og åbne omkring vores priser og den udfordring, som det er, at energiprisrene er steget til skyerne. Derfor valgte vi at lave et decideret energitillæg på vores varer, siger direktør Henrik Høgh fra JPBC, der arbejder som underleverandør i metalbranchen på virksomheden i Rødkærsbro.
De tre procents tillæg lægges alene på produkterne – ikke på emballage og fragt fra JPBC. Og det nye tillæg bliver ikke sneget ind. Det fremgår eksempelvis med en tydelig boks på mailsignaturen fra direktør Henrik Høgh, når han kommunikerer med kunder etc.
-Vi kunne også vælge at hæve vores priser generelt. Så ville energitillægget være skjult. Men det ville for det første være et kæmpe arbejde for os. For det andet er der jo et håb om, at energipriserne falder igen, og så kan vi jo bare fjerne energitillægget, siger Henrik Høgh, der har godt 75 ansatte i det jyske.
Reaktionerne fra kunderne på det nye tillæg fra JPBC har været begrænsede.
-Der er selvfølgelig ikke nogen, der er begejstrede for prisstigninger, men der er faktisk en bred forståelse for det, siger Henrik Høgh.
Hæver med fem pct.
Hos en kollega i branchen er der anerkendende nik til opfindelsen af et energitillæg.
-Den ide ville jeg da gerne have fået. Jeg har ikke set energitillæg hos andre, men ideen er rigtig god. Vi har her hos os valgt den mere gammeldags løsning, hvor priserne er sat lige omkring fem procent op. Vi oplever jo alle stigende priser fra vores leverandører netop nu, så det accepteres – og så er folk videre, siger adm. direktør Bettina Vorsøe fra smede- og maskinfabrikken KSM Kragelund med omkring 80 ansatte.
De fem procent dækker ikke alene energiprisernes himmelflugt. Det dækker også over eksempelvis lønstigninger til de ansatte hos KSM Kragelund.
-Vi bruger ikke så meget gas, men el har vi prøvet at sikre os omkring ved at aftale en gennemsnitlig dagspris for 2022. Den flatrate kan sikre priserne, siger Bettina Vorsøe, der har set kWh-priserne stige fra 16 til 116 øre i 2021.
Klart signal
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne kalder chefkonsulent Alexander Ulrich et energitillæg for et klart signal om, at prisstigningerne kan være midlertidige.
-Vi har det seneste år set voldsomt fluktuerende priser på råvarer som stål og kobber, og nu ser vi også meget kraftigt stigende energi og varmepriser. Det påvirker helt naturligt produktionsomkostningerne i industrien. En måde at gøre sine kunder opmærksom på, at produktionsomkostningerne påvirkes af både materialepriser og energipriser, kan være at indføre midlertidige tillæg når man afgiver et tilbud. Det er en klar måde overfor kunden at signalere, at man håber at den prisstigning, man kigger på, er midlertidig, siger Alexander Ulrich.