-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
I 2023 anmeldte danske læger samlet set 16.328 erhvervssygdomme hos deres patienter. Det er et fald på 5 pct., hvis man sammenligner med tallene inden covid-19. Anmeldelserne dækker over forskellige typer af erhvervssygdomme.
De to mest anmeldte erhvervssygdomme er psykiske sygdomme og muskelskeletsygdomme, men på listen findes også øresygdomme, hudsygdomme og luftvejssygdomme. På tværs af alle fag er 29 pct. af alle anmeldte erhvervssygdomme inden for det psykiske område.
Men på TEKNIQ Arbejdsgivernes fagområder ”Installation” og ”Metal og maskiner” er det alene henholdsvis 10 og 12 pct. af anmeldelserne, der handler om det psykiske område i 2023.
- Der er en lille stigning af disse sager, men det skal bemærkes, at ud af anmeldelserne fra lægerne er det knap 10 pct. af sagerne, der i sidste ende anerkendes som arbejdsskader ved psykisk sygdom, siger chefkonsulent Katrine Nordbo Jakobsen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Forstuvning og fald
Arbejdstilsynet har også opgjort tallene for deciderede arbejdsulykker i 2023. I alt er der anmeldt 49.088 arbejdsulykker i Danmark. Heraf er det estimeret, at 742 arbejdsulykker kan være relateret til covid-19. Selv hvis man ser bort fra de ulykker, er der en stigning på 13 pct. i antallet af arbejdsulykker siden 2019 – dvs. før covid-19 brød ud i Danmark.
Den hyppigste skade i 2023 er som de øvrige år forstuvninger, forstrækninger mv., der udgør 40 pct. af alle skader.
Dyrt fravær
Indenfor det tekniske erhvervsliv sker de fleste arbejdsulykker ved, at folk falder ned fra et niveau til et andet, går ind i noget, eller bliver ramt af en genstand, hvor der sker en forstuvning, forstrækning eller knoglebrud. Der er også en del ulykker, hvor folk skærer sig på noget.
- Ved knap halvdelen af ulykkerne er skaden så stor, at medarbejderen forventes at være sygemeldt i mere end én uge. Så det koster ikke kun for den enkelte, der kommer til skade, men virksomheden mangler også en medarbejder i en længere periode, siger Katrine Nordbo Jakobsen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Antallet af ulykker kan nedbringes ved et dagligt fokus på et godt arbejdsmiljø, hvor sikkerhed tænkes i ind planlægning af arbejdet, og hvor der løbende er fokus på, hvordan arbejdet kan udføres sikkert.
Tvivl om årsagen
I Arbejdstilsynet er man i tvivl om årsagen til det stigende antal anmeldte ulykker samlet i alle brancher reelt også skyldes flere skader under arbejdet.
- Vi kan ikke ud fra vores tal se, om stigningen i anmeldte arbejdsulykker skyldes, at der er sket flere arbejdsulykker; om flere virksomheder anmelder arbejdsulykker eller en kombination af begge dele. Men uanset hvad er antallet af arbejdsulykker for højt, og det skal nedbringes, siger vicedirektør i Arbejdstilsynet, Lotte Manniche Groth-Andersen.