-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Hos Københavns Erhvervsakademi oplever de en markant fremgang af kvindelige studerende på deres tekniske uddannelser, der også samlet set er blevet mere populære.
Andelen af kvinder på KEA’s STEM-uddannelser er steget fra 22 procent sidste år til 32 procent i år. En positiv udvikling, der viser, at det virker, når man sætter fokus på at få flere kvinder ind i de tekniske fag. Ifølge Jørgen Prosper Sørensen, der er chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, er det en lokal succes, der kommer alle de tekniske brancher til gavn.
- Det er glædeligt at se KEA’s massive succes med at tiltrække flere kvindelige studerende. Det er en succes, der kommer os alle til gavn. For vi har brug for, at flere kvinder går mod strømmen og aktivt tilvælger en teknisk erhvervsuddannelse. Kvinder, som tør blæse på de forudindtagede holdninger om mande- og kvindefag og følger deres nysgerrighed inden for det tekniske felt og som på den måde kan være med til at bane vejen for endnu flere kvinder, udtaler Jørgen Prosper Sørensen.
Ifølge Københavns Erhvervsakademi har de meget bevidst valgt at appellere til unge med en kreativ tilgang eller teknisk interesse, der for eksempel gerne vil arbejde målrettet med bæredygtighed fremadrettet. For hvis man spørger Katja Munch Thorsen, uddannelsesdirektør for de digitale og tekniske uddannelser på KEA, giver forskellige perspektiver anledning til forskellige løsninger:
- Vi vil gerne have forskellige studerende, fordi der er brug for mange forskellige løsninger. Jo større diversitet - herunder kvinder - desto bedre løsninger. Vores mål er en divers skare af studerende - ikke bare i forhold til køn – men også forskellige typer af mennesker med vidt forskellige interesser, baggrund og evner. Diversitet på mange parametre giver bedre resultater hele vejen rundt, siger Katja Munch Thorsen.
Generel fremgang på STEM-uddannelserne
KEA øger optaget med 11 procent på STEM-uddannelserne. En udvikling der glæder chefkonsulent Jørgen Prosper Sørensen, der understreger vigtigheden af flere med tekniske kompetencer til arbejdet med hele den grønne omstilling og den teknologiske og digitale udvikling. Men gode tendenser som denne betyder ikke, at vi er i mål, og han opfordrer til politisk fokus på fremtidens kompetencebehov.
- Det er vigtigt, at regeringen og Folketinget i efterårets trepartsforhandlinger også sætter fokus på hele efter- og videreuddannelsesområdet for at fremme livslang læring. Vi står overfor et travlt arbejdsmarked, hvor der nu og her er et stort behov for, at man i eksempelvis metalindustrien og installationsbranchen løbende opkvalificerer den eksisterende arbejdsstyrke til den hastige teknologiske og digitale udvikling, siger Jørgen Prosper Sørensen.
TEKNIQ Arbejdsgiverne har igangsat det tværfaglige projekt ’Flere Faglærte Kvinder’, der har til formål få flere kvinder til at søge mod de tekniske uddannelser og brancher og understøtte virksomhederne i deres arbejde med at gøre det attraktivt også for kvinder at tilvælge branchen. Det er en oplagt løsning til at modvirke den mangel på arbejdskraft de tekniske brancher oplever.