-
Industri
-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
Kvinder vil også være smede. For første gang nogensinde er der flere kvinder end mænd på et hovedforløb på uddannelsen på Hansenberg, der uddanner beslagsmede: Seks kvinder og fem mænd er der sidst i maj på hovedforløbet. Om 10-15 år kan der være flere kvinder end mænd i faget.
Kvinder vil ikke bare strigle, fodre og ride landets heste. De vil også arbejde professionelt med heste - i så høj grad at beslagsmed-uddannelsen på fagskolen Hansenberg ved Kolding for første gang har et flertal af kvinder på et uddannelseshold.
- Det er aldrig sket før, at pigerne har været i flertal. Men det er rigtig godt. pigerne er bare en tand mere målrettede og engagerede – uden at det skal lyde forkert. De er fokuserede og fanger mange ting første gang. Og får de lektier for, så har pigerne lavet dem til næste dag. Men drenge er drenge. De er ikke helt så engagerede. Derfor er det godt med et hold med halvt piger og halvt drenge.
Det siger faglærer på Hansenberg Niels Thekilde, der nu oplever ny dynamik på værkstedet under uddannelsen. Samtidig kan drengene også lære noget af pigernes tilgang til hestene.
- Jeg ser tydeligt, at pigerne har en hel anden måde at læse hestene på. Er der en nervøs eller urolig hest, så går pigerne til den med en hel anden følelse og forståelse. Det betyder noget positivt for situationen, når du som beslagsmed skal stå og arbejde med hesten, siger Niels Thekilde.
Mester takker ja til kvinderne
Der har i mange år været enkelte kvindelige beslagsmede. Men de seneste fem år er der for alvor kommet gang i lærepladsaftalerne med kvindelige lærlinge. De skyldes ikke mindst, at mange mestre har fået øjnene op for mulighederne ved at tage kvinder ind.
Det oplever Kjetil Hansen, formand for beslagsmedesektionen i TEKNIQ Arbejdsgiverne. Formanden har selv uddannet en kvindelig svend – og har netop nu også en ny ung kvinde i lære.
- De seneste fem år har en række skrappe kvindelige lærlinge virkelig vist vejen. De har måske ikke drengenes råstyrke, men så kommer de med omtanke, finesse og en sund tilgang til at sige fra eksempelvis over for en opgave med en ustyrlig hest. Deres arbejde og indsats som lærlinge har nok overbevist de lidt mere firkantede mestre om, at det er en god ide at tage kvinder ind som lærlinge, siger Kjetil Hansen.
Nyt kvindefag?
Sektionsformanden glæder sig over, at kvinderne for alvor rykker ind i beslagsmedefaget. Udviklingen kan blive den samme som i malerfaget, hvor kvinderne for alvor har fundet en plads i et tidligere rent mandefag. Den udvikling ser beslagsmedelærling Dea Høm også. Hun er repræsentant for eleverne på Hansenberg.
- Da jeg var under uddannelse hos gardehusarerne i Slagelse, troede jeg også, at beslagsmed-faget kun var for mænd. Men det billede fik vores faste beslagsmed hos husarerne ændret, og så kom jeg i lære her hos Jesper Krogsgaard i Hirtshals. Fra mange mestre hører jeg nu, at vi piger er mere grundige og perfektionistiske. Det giver tilfredse kunder, og mange flere vil gerne tage kvinder i lære. Måske er vi flere kvinder end mænd i faget om 10-15 år, siger Dea Høm.
Stærk som mester
Fysikken er ikke en udfordring i arbejdsdagen. Deas mester joker med, at hun efterhånden er stærkere end ham. Og så bruger Dea en buk til at lægge forben og bagben på under skoningen for at aflaste. Systematisk træning af core muskler i mave og ryg – og jævnlige besøg hos en fysioterapeut indgår også i Dea Høms hverdag. Det er med til at kompensere for forskellen i muskelmasse hos mænd og kvinder i faget.
Ihærdige piger
På Hansenberg oplever faglæreren også en hel ny holdning blandt mestrene til kvinder i faget.
- Der har været meget skepsis hos mange mestre, når det gælder pigerne: At kvinder ikke havde fysikken til de store heste – og at de ikke kan holde til arbejdet i længden. Men nu har mange mestre fået øjnene op for, hvor dygtige, ihærdige og arbejdsomme pigerne er. De klarer sig så godt ud i staldene. Det er min oplevelse, at det har givet plads til mange flere piger i faget, siger Niels Thekilde.
Faglæreren håber, at der derfor i fremtiden vil være balance imellem kønnene på holdene på skolen.
Fordeling på køn på Hansenberg
-
2022 Piger: 5 Drenge: 4
2021 Piger: 2 Drenge: 5
2020 Piger: 3 Drenge: 4
2019 Piger: 1 Drenge: 5
2018 Piger: 2 Drenge: 7