-
El
-
VVS
El- og vvs-virksomhederne tabte flere klagesager i 2019 end året forinden, viser tal fra Ankenævnet for Tekniske Installationer. Samtidig var det i højere grad kvalitet fremfor pris, der blev klaget over.
En mangelfuld elinstallationsrapport og en erstatning på 19.000 kroner til en huskøber. Det var det konkrete resultat af en af de sager, som installationsvirksomhederne tabte i Ankenævnet for Tekniske Installationer i 2019. Den slags sager var der flere af i forhold til året før.
I 2018 fik kunden helt eller delvist ret i 36 procent af de behandlede sager, mens det i 2019 steg til 55 procent af sagerne. Alligevel mener sekretariatschef Jane Fischer ikke, at det er en alarmerende udvikling for installationsbranchen.
– Det er nok nærmere et udtryk for, at andelen af sager, der gav medhold til installatørerne, var meget højt i 2018, og 2019 giver formentlig et mere reelt billede af antallet af medholdssager, siger Jane Fischer, sekretariatschef i Ankenævnet for Tekniske Installationer.
Færre klager over prisen
I 2018 handlede 35 procent af de afsluttede sager om en klage over prisen. Sidste år var andelen faldet til 23 procent. Til sammenligning var klager over kvaliteten af arbejdet i 2019 og 2018 på henholdsvis 57 og 51 procent.
Jane Fischer tror, det kan hænge sammen med, at sager om kvalitet kan være sværere at løse mellem kunde og installatør end en strid om prisen.
– Vi ser kun toppen af isbjerget, da der bliver løst meget derude. Sager om kvalitet kan være sværere at løse, da man ofte skal have en faglig vurdering udefra, siger Jane Fischer.
I forhold til det samlede antal udførte arbejdsopgaver i installationsbranchen er antallet af klagesager forsvindende lavt. Alligevel opfordrer sekretariatschefen til, at man som installationsvirksomhed gør meget ud af kommunikationen med kunden.
– Det handler om at afstemme forventninger mellem forbruger og installatør, inden arbejdet går i gang. Det er selvfølgelig bedst på skrift, men selv dér kan en aftale være svær at forstå for den almindelige forbruger, og det skal medlemsvirksomhederne være opmærksomme på, siger Jane Fischer.
I 2019 blev der afsluttet 229 sager og afsagt kendelse i 126 sager i Ankenævnet for Tekniske Installationer. Der blev indgået forlig i 16 af sagerne.
Sådan fordelte sagerne sig i 2019: