Skolernes har i årevis været ramt af alt for dårligt indeklima.
Skolernes har i årevis været ramt af alt for dårligt indeklima. Og selvom det går fremad, så er det stadig kun hver femte kommune, der har lavet en strategisk indeklimaplan.
Omkring hver femte kommune har nu en såkaldt strategisk indeklimaplan via et projekt, som Realdania har kørt for at sætte fokus på skolernes indeklima. Selvom det er et skridt i den rigtige retning, så er det stadig langt fra at være i mål, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Det er godt nyt for de danske skoleelever, at flere kommuner prioriterer indeklimaet. Men det er vigtigt, at det ikke stopper ved 22 kommuner, og at det ikke stopper ved strategi og planer. Det kræver tiltag som bygningsautomatik og mekanisk ventilation, som automatisk sørger for luftskifte i klasseværelserne, siger Nicolai Siegumfeldt, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Brug de tekniske løsninger
I over halvdelen af landets klasselokaler er der for meget CO2 i luften, og undersøgelser viser, at indeklimaet ikke er forbedret nævneværdigt siden 2009. Den tunge luft går ud over indlæringen på skolerne. Så selvom ti nye kommuner – heriblandt Aalborg og København - nu har fået lavet indeklimaplaner, så går det stadig alt for langsomt i forhold til at nå ud til alle 98 kommuner i landet.
- Kommunerne har alt for længe nedprioriteret eller overset de tekniske løsninger på et forbedret indeklima, når for eksempel skoler trængte til at blive renoveret, siger Nicolai Siegumfeldt.
Han påpeger også, at man ikke bør lade det være op til de enkelte kommuner alene, og fremhæver de anbefalinger TEKNIQ Arbejdsgiverne også tidligere har været på banen med:
Lovkrav om maksimalt CO2-indhold i luften i klasselokaler
Krav om kommunal handlepligt i tilfælde af utilfredsstillende indeklima
Styrke lovpligtig kontrol af ventilationsanlæg og vedligehold
Det nuværende lovkrav om maksimalt CO2-indhold i luften i klasselokaler gælder kun for nyetablerede klasselokaler, og har derfor marginal effekt.