-
El
-
VVS
Den sjællandske el- og vvs-installatør Finn L. & Davidsen har lagt en succesfuld strategi for reduktion af blandet byggeaffald, som er en stor CO2-synder.
I 2020 indgik Finn L. & Davidsen A/S (FLD) et samarbejde med nonprofitorganisationen Gate 21 om projektet ”Bæredygtig bundlinje 2.0”. I den forbindelse udarbejdede Gate21 en rapport, som viste et tydeligt potentiale for at reducere det CO2-udslip, som stammer direkte fra virksomhedens byggeaffald.
– Det er en øjenåbner, når man får udarbejdet en rapport med præcise tal over virksomhedens CO2-udslip helt ned på medarbejderniveau. Det sætter det hele i perspektiv. Vi er en håndværkervirksomhed med alt, hvad det indebærer. Men det betyder også, at vi har en andel i det store CO2-udslip i Danmark, idet en betydelig mængde jo desværre stammer fra bygge- og anlægsbranchen. Det kan vi ikke bare nøjes med at se til, siger ejer af FLD Lasse Houengaard.
Umiddelbart virkede et nyt affaldssystem til at være en “lavthængende frugt”, men én ting er idéen - noget helt andet er den praktiske udførelse af tiltaget i en mellemstor håndværkervirksomhed. Halvandet år og cirka 400 arbejdstimer endte planlægningen af det nye system med at tage. I løbet af den periode har en otte mand stor styregruppe taget stilling til:
- Placering af containere
- Forskellene mellem kontorer, byggepladser og servicearbejde
- Arbejdsprocesser, tid og planlægning
- Kommunikation internt og eksternt
- Involvering af lokalsamfundet
Kulturændring nødvendig
Med op mod 15 nye forskellige containere og beholdere på virksomhedens tre lokationer blev det nye affaldssystem for alvor lanceret i maj 2022:
– Der blev faktisk taget rigtig godt imod det, men det kræver jo en ”klimavenlig” kulturændring, hvis man kan sige det sådan. Vi har en opgave foran os i at få hverdagen til at glide for alle ansatte på kontorer, byggepladser og ude hos kunderne med den her nye sortering. Men vi er fortrøstningsfulde og kan allerede se, at det fungerer efter hensigten. Beregningerne viser et potentiale for en reduktion af det blandede byggeaffald fra 68 til 38 procent og dermed en markant reducering af vores CO2-udslip på den konto, så det er vi ret stolte af, fortæller VVS Sektionschef, Anders Thim.
Genbrugelige materialer gives væk
Med den nye affaldssortering har der også vist sig at være materialer, som er “too good to go”. Det seneste år har montørerne i FLD hver dag skullet tage stilling til, om det, de står med i hånden, er for godt til at smide ud. Har materialerne været af genbrugelig karakter og uden væsentlige fejl og mangler, er de blevet sorteret til opbevaring i en særlig container, som hører til virksomhedens nye RED-projekt (Vi REDder materialer). I sensommeren åbnes den første RED-container for private gør-det-selv folk til gratis afhentning af overskudsmaterialer.
– Det er egentlig en del af vores overordnede CSR-strategi, at vi har et brændende ønske om at give noget igen til det samfund, som jo støtter os som håndværkervirksomhed. Det kan vi blandt andet gøre på den her måde med RED-projektet, hvor vi giver eller REDder vores genbrugelige overskudsmaterialer til private gør-det-selv folk. På den måde sparer vi klimaet for en hel del CO2, som fx stammer fra omsmeltning eller nedbrydningsprocesser, samtidig med at vi støtter lokalsamfundet, fortæller Anders Thim.
Hvis din virksomhed også ønsker at arbejde med bæredygtighed og reduktion af CO2-udledning, er der hjælp at hente via det digitale værktøj Valified, som TEKNIQ Arbejdsgiverne stiller gratis til rådighed for medlemmerne. Hvis man ønsker hjælp til at arbejde med FNs verdensmål er der hjælp at hente her.
Se også rapporten ”Fremtidens forretning – 20 grønne og digitale forretningsmuligheder for industri- og installationsvirksomheder”, som TEKNIQ Arbejdsgiverne står bag.