-
El
-
VVS
De større virksomheder opkøber de mindre virksomheder i installationsbranchen. Hvert tiende arbejdssted inden for elinstallation er forsvundet fra 2008 til 2022, mens antallet af fuldtidsbeskæftigede er steget. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Blandt vvs-installatørerne er tendensens endnu tydeligere.
Sammenslutninger af installationsvirksomheder som Koble og InstallatørGruppen er gode eksempler på en branche, der i øjeblikket omstiller sig til markedets stigende udfordringer ved at gå sammen og dermed stå stærkere.
En opgørelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, baseret på nye tal fra Danmarks Statistik, viser, at hvert tiende arbejdssted inden for elinstallation er forsvundet fra 2008 til 2022. Når det gælder vvs og blikkenslager-virksomheder er antallet af arbejdssteder skrumpet med 15 procent i samme periode. Udviklingen er sket samtidig med, at antallet af fuldtidsbeskæftigede er steget med henholdsvis ti og tre procent. Der er kort sagt blevet færre arbejdsgivere men flere fuldtidsbeskæftigede. Med andre ord er konsolideringen i fuld gang.
Forretningsmodellerne for konsolideringer kan variere, men for de to nævnte aktører fastholder de enkelte medlemmer en høj grad af autoritet, samtidig med at de bevarer både CVR-nummer og egen lokale identitet.
Små bliver opkøbt
Men konsolideringen foregår på mere end ét plan. Hvis man ser på en virksomhed som Koble, der foreløbigt består af syv lokale el-installationsvirksomheder rundt omkring i Danmark, tænker man ikke nødvendigvis over, hvilke virksomheder de syv partnere består af, og står på skuldrene af. Hos en af partnerne, El og Teknik fra Næstved, kender man til konsolideringen fra begge sider. Virksomheden har valgt at blive en del af Koble, men har ligeledes selv opkøbt og overtaget fem mindre lokale virksomheder i tidens løb. Den seneste i den række er den lokale virksomhed Hansen og Nielsen.
- Vi stod i en situation, hvor vi havde svært ved at tiltrække ny arbejdskraft, og vi vidste godt, at det ikke holdt i det lange løb. Så da muligheden opstod for at blive en del af noget større, der samtidig har fokus på det lokale og ved, hvad det vil sige at være et sammensat firma, så slog jeg til, siger Ulrik Nielsen, tidligere medejer Hansen og Nielsen.
Ulrik Nielsen er nu ansat som elinstallatør hos El og Teknik, hvor direktør Henrik Kjærulff ser udviklingen som værende helt naturlig i en tid, hvor blandt andet rekruttering og dokumentation kan være svært at løfte for mindre virksomheder.
- Det er af samme grund, at vi og andre er gået med i Koble. De store bliver større, de mellemstore bliver små, og de små forsvinder. Og hvis vi skal være en del af fremtiden, så er vi nødt til at tilpasse os markedet, siger Henrik Kjærulff. Han fremhæver også, at det er betryggende at have Kobles kompetencer og administrative støtte med på sidelinjen.
Ringer til storebror
- Jeg kender både butikken og menneskerne bag, så jeg kan nemt være lidt positivt forudindtaget. Men det er rart at have Koble med på sidelinjen til at gå lidt mere nøgternt til værks. Man kan sige, at det er rart at have en storebror, som vi kan ringe til, siger Henrik Kjærulff, direktør EL og Teknik.
Det lokale kendskab både til kunder og kollegaer er et gennemgående tema, når både Ulrik Nielsen, Henrik Kjærulff og Anders Colding COO i Koble skal beskrive samarbejdet. De understreger, at det netop er en vigtig værdi at holde fast i, når grupperingerne bliver større og større. For dem er det den lokale tilstedeværelse, som de ved, de er gode til. Og det gælder for hele fødekæden.
- Jo stærkere vi står lokalt, jo bedre er det, både for kunderne og for os installatører. Derfor blev det heller ikke for stort eller fjernt med Koble, for så længe kongstanken er, at de firmaer, der er med, skal fortsætte under eget navn og agere lokalt, så er det noget, jeg kan være med på, siger Ulrik Nielsen.
Ulrik Nielsen tidligere medejer Hansen og Nielsen, nu elinstallatør hos El og Teknik en partner virksomhed i Koble.