-
Industri
274 aktive virksomheder gik konkurs i januar, når der korrigeres for normale sæsonudsving - og 1.301 fuldtidsjobs forsvandt. Men installationsbranchen og metalindustrien er ikke blandt de hårdest ramte.
Afmatning og stigende inflation sætter sine spor i konkurstallene for dansk erhvervsliv. Der er ifølge Danmarks Statistik en stigning på 19,2 pct. fra december 2022 til januar 2023. Men i medlemsvirksomhedernes største brancher er der tale om små stigninger.
Konkurs-pukkel
- Puklen af konkurser ved årsskiftet skal ses i sammenhæng med, at virksomhederne i Danmark oplever en mere generel opbremsning på deres markeder og tilbageholdenhed fra forbrugerne. I TEKNIQ Arbejdsgivernes brancher fastholder virksomhederne en rimelig stabil økonomi. De er generelt ikke pressede på deres eksistens. Det viser de aktuelle, lave konkurstal på brancheniveau, siger underdirektør Maria Schougaard Berntsen, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
I segmentet smede- og metalvirksomheder er der i januar i år endda fire færre konkurser end i januar sidste år. Omvendt var der nul konkurser blandt el-installationsvirksomheder i januar 2022, men otte konkurser i januar i år, viser tallene fra Danmarks Statistik.
Blandt vvs- og blikkenslagervirksomhederne var der i januar sidste år tre konkurser, og det er i år endt på fem konkurser i samme måned. Det har især kostet job i region Sjælland og i hovedstadsområdet.
Effekt af inflation
- Først når regnskaberne for 2022 bliver tilgængelige, får vi for alvor at se, hvordan virksomhederne har formået at få dækket deres stærkt stigende omkostninger i det turbulente år med rekordhøje inflationstal. Hvis der er tab på større kontrakter, så kan det i 2023 risikere at vise sig i konkurstallene. Det afhænger af, hvor konsoliderede virksomhederne er, siger Maria Schougaard Berntsen, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Region Syddanmark og Region Midtjylland stod begge for 28 pct. af det samlede jobtab på 1.301 job i januar. Region Hovedstaden stod for 26 pct.