-
El
-
VVS
Temperaturerne skal ned på 19 grader i langt de fleste offentlige bygninger for at spare på energien. ELCON har blandt andet mærket en stigende interesse fra kommuner, der søger hjælp til den øvelse.
Det er nu blevet køligere ude i landets offentlige bygninger, som skal gå forrest for at spare på energien. Der må maksimalt være 19 grader i langt de fleste bygninger hen over vinteren, hvilket er noget køligere end de 21-23 grader, der normalt er.
Men selvom myndighedernes beslutning først er trådt i kraft 1. oktober, så har installationsvirksomheden ELCON gennem den seneste tid mærket en stigende interesse fra kunderne, der blandt andet tæller kommuner, i forhold til at spare på energien.
- Der er nogle kommuner, der har henvendt sig. Typisk handler det om styring af varme og lys, fordi man simpelthen ikke rigtigt er fulgt med tiden på det område. Der sidder stadig rigtig mange termostater på radiatorerne, som bliver skruet op igen umiddelbart efter, pedellen eller andre har været forbi for at skrue ned, siger Thomas Tørngren Nejsum, der er funktionschef for bygningsautomatik i ELCON.
Smarte løsninger uden at lukke helt
Løsningen er intelligent bygningsstyring, som man blandt andet kender det fra traditionelle CTS-anlæg. De bliver dog hele tiden udviklet og forbedret – blandt andet ved at gøre brug af data. På den måde kan man dosere energiforbruget, så det passer til det faktiske behov i bygningen.
Samtidig er det vigtigt at justere varmen rigtigt. Ellers kan det ende med at give bagslag, forklarer afdelingschefen.
- Når de offentlige bygninger skal være 19 grader om dagen, så kan man måske godt sænke temperaturen til 17-18 grader om natten, men det duer ikke at lukke helt for varmen. Så skal man måske bruge tre timer på at varme bygningen op efterfølgende og ender med at bruge endnu mere energi på det. Derudover risikerer man alvorlige sundheds- og bygningsudfordringer, hvis ikke der bliver skruet ned det ”rigtige” sted. Eksempelvis legionella og fugtskader, siger Thomas Tørngren Nejsum.
Han oplever i øjeblikket, at kommunerne er hårdt ramt af anlægsloftet, der sætter begrænsninger på investeringer i blandt andet energirenoveringer. Omvendt er det også muligt at høste gevinster ved at være mere opmærksom på forbruget.
- Mange har slet ikke vidst, hvad de havde af energiforbrug, så derfor tror jeg, at det kan være en god øvelse for at finde potentialet for energibesparelser i offentlige bygninger, siger Thomas Tørngren Nejsum.
Sparetiltagene blev meldt ud på et pressemøde den 8. september på baggrund af en fælles aftale mellem Regeringen, KL og Danske Regioner. I statslige institutioner er det et krav at sænke temperaturen til 19 grader blandt andet, mens det er en anbefaling i kommuner og regioner – dog med undtagelse af eksempelvis vuggestuer og hospitaler. Læs mere her