-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
-
Industri
Det er ikke hver dag, at eksploderende hvidevarer i lokalnyhederne åbner for nye salgsmuligheder for TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemmer. Men det kan blive resultatet af en historie i Viborg Stifts Folkeblad, der tydeliggør vigtigheden af gnistbeskyttelse (AFDD).
Det var et wake-up-call for mange i Viborg og omegn, da Viborg Stifts Folkeblad i sidste uge bragte artiklen: ”Et køleskab eksploderede i Viborg”. Det bør ikke kun være en påmindelse til de viborgensiske forbrugere. Installatører landet over bør også spidse ører.
For risikoen for eksplosioner eller elbrande kan let formindskes med installationen af en AFDD (Arc Fault Detection Device) eller gnistbeskyttelse, som den kaldes på dansk. Et produkt, der på nuværende tidspunkt, slet ikke er så udbredt, som det kunne være, og dermed repræsenterer et uudnyttet markedspotentiale for elinstallationsvirksomheder.
Ny teknologi er både sikkert og smart
En brand i en elektrisk installation starter fordi, at der står nogle samlinger og slår gnister, hvilket skaber varme. Hvis det sker over længere tid, kan plasticen begynde at smelte, og der kan opstå brand. Men det kan man komme uden om ved brug af AFDD, lyder det fra Jesper Sandberg, teknisk ekspert i TEKNIQ Arbejdsgiverne. Det er en ny teknologi, der endnu ikke er så udbredt i branchen, og som folk uden for branchen ikke engang er bevidste om eksisterer og dermed ikke efterspørger.
- Det er et stykke gnistbeskyttelsesudstyr, der bliver installeret i eltavlen, og som sidder og holder øje med fejl og gnistdannelser i systemet - både i de enkelte apparater og elinstallationerne. Som elinstallatør skal man sørge for, at kunderne kender til fordelene ved AFDD, for de færreste forbrugere vælger at nedprioritere sikkerheden i hjemmets fire vægge, siger Jesper Sandberg.
Han betegner teknologien som en regulær win-win, der både skaber mere sikre hjem, og samtidig fører til flere opgaver for installatørerne.
- Jeg vil vove den påstand, at hvis man får installeret sådan et stykke udstyr, så vil rigtig mange brande og eksplosioner kunne undgås – blandt andet køleskabet i Viborg. Så det er både i forbrugerens og installatørers interesse at få teknologien udbredt, siger Jesper Sandberg.
På nuværende tidspunkt er brug af AFDD kun en anbefaling, men han forventer, at det er et spørgsmål om tid, før der kommer krav om, at teknologien skal installeres.