-
Industri
Den danske specialmaskineproducent Unimec købte for halvandet år siden en 3D-printer for sjov. Nysgerrige medarbejdere opdagede printerens kæmpe potentiale i arbejdet med prototyper, og i dag har maskinen ifølge en pressemeddelelse skåret flere uger af produktionstiden og reduceret produktionsomkostninger betragteligt.
Selvom man har mange års erfaring i branchen, kan man fortsat blive overrasket. Det har den danske specialmaskineproducent Unimec måttet sande. Virksomheden købte for halvandet år siden en 3D-printer, og lod medarbejderne lege med den. Dog uden den store tro på, at det ville føre til afgørende opdagelser.
I dag er fordelene ved 3D-print blevet meget tydelige for Unimec, der gennem 3D-printeren har reduceret produktionstiden per prototype fra flere uger til dag til dag-levering og til kun fem procent af prisen. Unimec vil udvide anvendelsen af 3D-print, og tilbyder derfor, at alle medarbejdere kan uddanne sig i 3D-print for virksomhedens regning, hvis de ønsker det.
– Jeg skal indrømme, at vi i ledelsen ikke havde forudset, hvor meget værdi 3D-print kunne skabe. Men vores medarbejderes nysgerrighed, drivkraft og viden om det, har åbnet vores øjne for at 3D-print er en uundværlig del af vores produktion. Derfor er det vigtigt for os, at alle medarbejderne får muligheden for at dygtiggøre sig, så vi kan gå ind i 3D-fremtiden og udnytte teknologien mest optimalt, forklarer Lasse Taulborg Madsen, direktør i Unimec A/S.
Som at trække vejret
Implementeringen af 3D-print i virksomheden tog for alvor fart, da man for knap tre år siden ansatte konstruktør og ivrig 3D-print-nørd Kasper Scheel. De har nu adskillige printere, der producerer alle deres prototyper. Samtidig er de blevet selvforsynende i mindre 3D-printede reservedele til maskiner.
– Som udviklingsvirksomhed er det at udvikle og finde mekaniske løsninger, det samme som at trække vejret for os. Til det er 3D-print blevet en uundværlig del af processen, der giver frihed og hastighed, forklarer Kasper Scheel.
Alle uddannes
Hos Unimec er 3D-print fuldt integreret i produktionen af prototyper og planen er at fortsætte udviklingen.
– Alle medarbejdere kan nu uddanne sig inden for 3D-print gennem Business Danmarks uddannelse og det er en stor fordel for os, at medarbejderne får en relevant og kvalificeret viden omkring 3D-print, forklarer konstruktør og projektleder i Unimec, Martin Jerga. Han tilføjer:
– Målet er at vi på sigt kan producere reservedele i større stil, og som udviklingen går, bliver det også muligt at printe i andre materialer som for eksempel kompositmaterialer og stål, hvilket vil revolutionere måden vi opererer på som virksomhed, siger Martin Jerga.
Udviklingsparate
Hvis danske virksomheder skal blive endnu bedre til innovation og samtidig være konkurrencedygtige på effektivitet, er den additive fremstillingsmetode 3D-print en del af den fremtidige løsning for dansk industri.
– Virksomheder skal kunne kundetilpasse deres produkter og udstyr. Her er 3D-print meget lovende, da det er en fremstillingsmetode, hvor man hurtigt kan gå fra design til fremstilling. Dermed skabes der uanede mængder af muligheder for innovative løsninger, forklarer Jeppe Byskov, centerleder for industriel 3D-print hos Teknologisk Institut, og uddyber:
3D-print er fremtiden. Dels buldrer teknologien derudad, og den bliver mere og mere konkurrencedygtig. Dels er det væsentligt i forhold til at beholde produktion i Danmark i stedet for at sende den til Østen. Og dels kan det blive en mere bæredygtig løsning, da man reducerer materialeforbruget og mindsker spild.