-
El
-
VVS
Københavns Borgerrepræsentation har besluttet, at fremtidige byggerier og renoveringer for over 20 millioner kroner skal være certificerede med Svanemærket eller DGNB-standarden.
Københavns Borgerrepræsentation har netop vedtaget, at alle kommunens nybyggerier til mere end 20 millioner kroner fremover enten skal certificeres med Svanemærket eller DGNB Guld. Almene boliger samt kommunale og almene renoveringer til mere end 20 millioner kroner skal certificeres med Svanemærket, DGNB Sølv eller tilsvarende. Beslutningen er en del af kommunens nye strategi for bæredygtigt byggeri.
Læs også: Strammere krav til bæredygtigt byggeri på vej
Antallet af svanemærkede byggerier i Norden er de seneste to år mere end fordoblet. Dermed er der nu mere end 12.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner i Norden – og mere end 22.000 nye er på vej.
– For dem der skal bruge bygningerne, er det en ren gevinst, at de er svanemærkede. Vi hører for eksempel fra Gladsaxe Kommune, at personalet i de svanemærkede daginstitutioner oplever et langt bedre indeklima. Og samtidig gavner en effektiv byggeproces og et reduceret energiforbrug både klima og økonomi, siger Martin Fabiansen, der er direktør i Miljømærkning Danmark, som står bag Svanemærket.
Et svanemærket byggeri er blandt andet kendetegnet ved lavt energiforbrug, skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, materialekontrol og -logbog samt høj byggeteknisk kvalitet via gennemgang af uvildig tredjepart. Svanemærkets tilgang fremmer både cirkulær økonomi og reducerer klimabelastningen.
De første svanemærkede almene boliger er allerede under opførelse på Amager, hvor der snart vil stå 66 svanemærkede almene familieboliger klar til indflytning i Urbanplanen.