-
VVS
Rasmus og Anja Koed Frederiksen har skabt en imponerende vækst i deres fælles vvs-firma. En af hemmelighederne bag succesen er viljen til at gøre op med de traditionelle roller i familiedrevne virksomheder.
Telefonen ringede ikke helt så ofte, og e-mails’ne tikkede heller ikke helt så hurtigt ind, som Rasmus Koed Frederiksen havde været vant til.
Som overmontør i sin fars firma havde han ikke forholdt sig så meget til den del. Arbejdsopgaverne kom bare i en lind strøm. Nu havde han i samarbejde med sin kone Anja Koed Frederiksen valgt at lave sit eget firma, Frederiksen VVS. I øvrigt på nogenlunde samme tid som parret blev forældre for første gang.
- Der var jo næsten ikke noget at lave, så da der var gået et halvt år, sagde jeg til Anja: Jeg tror, det er en fejl, at vi er startet op, siger Rasmus Koed Frederiksen.
Det var tilbage i 2014, men frygten for fiasko er ikke kun blevet gjort til skamme. Den er nærmest blevet begravet i takt med, at regnskaberne er blevet bedre og bedre. Bruttofortjenesten er steget fra 288.000 kroner i 2014 til knap 11,5 millioner i 2018, hvor årsresultatet blev godt 2,3 millioner kroner. De pæne tal har sendt firmaet op blandt de bedste Gazelle-virksomheder i sidste års sammenligning af vækstrater hos mere end 2.000 virksomheder i Danmark. På knap seks år er virksomheden vokset fra en enkeltmandsvirksomhed til at have 28 medarbejdere, hvor der sandsynligvis bliver føjet fem ekstra til i år.
- Vi regner med at holde os i vækstsporet i år, som Rasmus Koed Frederiksen på underspillet jysk formulerer det.
Kvinder med magt
Det er naturligvis ikke noget, de er kommet sovende til. Det har krævet en masse arbejdstimer på alle tidspunkter af døgnet. Noget, de fleste selvstændige kan nikke genkendende til. Alligevel er der noget ved parrets måde at drive deres virksomhed på, der er lidt anderledes. Det handler i høj grad om at dele opgaverne imellem sig, så begge får lov til at gøre det, de brænder for.
- Hvis Rasmus ikke havde den tilgang, så tror jeg ikke, vi kunne have den succes, vi har haft, siger Anja Koed Frederiksen.
Det betyder i praksis, at de har delt rollerne meget klart op mellem sig, så Rasmus Koed Frederiksen er meget ude i marken, mens hustruen blandt andet står for at fordele arbejdsopgaverne til svendene fra afdelingen i Viby ved Århus.
- I starten skulle de vænne sig til, at jeg sendte dem ud. De troede, det var Rasmus, de skulle henvende sig til, siger Anja Koed Frederiksen med et smil.
Se video: Hvem bestemmer egentlig mest i vækstkomet?
Parret har fra starten fulgt den linje uden at skele til, hvordan de traditionelle kønsroller normalt er i håndværksvirksomheder. Det handler om at gøre det, de hver især synes er sjovt og udnytte hinandens evner bedst muligt, hvilket i sidste ende er til gavn for kunderne.
- Mange mænd i branchen er ikke så gode til at slippe noget. Pigerne kan få lov at skrive regninger, og så vil mændene ellers styre alting selv. Men Rasmus har været god til at have tiltro til mig og for eksempel aflevere børn, da det er vigtigt, at jeg er på kontoret som den første for at tage mig af de opgaver, der kommer ind, siger Anja Koed Frederiksen.
I firmaets begyndelse ringede både kunder og medarbejdere konstant til håndværksmesteren, men det stod hurtigt klart for Rasmus Koed Frederiksen, at det ikke var en holdbar løsning, hvis han skulle være i stand til at drive sin virksomhed så effektivt som muligt.
- Det frigiver noget, når jeg kan være ud i marken. Og selvfølgelig kan en kvinde også være chef i en vvs-virksomhed, siger Rasmus Koed Frederiksen.
Familie og fællesskab
Frokosten er i fuld gang rundt om køkkenbordet. Ægteparret sidder side om side med medarbejderne, mens hunden Sina hjemmevant går ind og ud mellem de mange ben. Den tilhører medarbejderen Jesper.
- Næste gang vil vi gerne forberedes på, at der kommer nogen, siger Jesper, mens fotografen tager billeder i baggrunden.
- Hvorfor det? Skulle du have sat håret?, lyder det kækt fra Rasmus Koed Frederiksen med henvisning til Jespers kronragede look, mens de begge griner.
Den familiære tone er mere end små drillerier ved frokostbordet. Det er en værdi, som vejer tungt for parret bag firmaet. De betegner sammenholdet som en drivkraft på lige fod med at få nye arbejdsopgaver og skabe økonomisk overskud. Det betyder samtidig meget flydende grænser mellem arbejdsliv og privatliv, hvor svendene ringer eller kommer på besøg om aftenen og i weekenderne. Eller at Anja Koed Frederiksen kører ud med aftensmad, hvis der er behov for det.
- Der er rigtig mange opgaver om aftenen eller natten, men svendene får altid lige et opkald fra en af os om aftenen for at høre, hvordan det går. Når de skal på arbejde klokken 1.00, så får de et opkald klokken 1.30 fra chefen. De skal ikke føle sig overladt til sig selv, siger Anja Koed Frederiksen.
Gode tider og hårdt arbejde
Parret har siden begyndelsen haft et mål om at vokse sig større. Derfor blev hjemmeadressen i Galten, cirka 20 kilometer fra Aarhus, udvidet med en firmaadresse i udkanten af den jyske hovedstad. Det er også her, at parret i øjeblikket er på vej til at bygge nyt hovedkontor.
- Beliggenhed betyder meget. Der er en stor vækst her i Aarhus, og vi har mange af vores kunder her, selvom vi også kører ud fra Galten, siger Rasmus Koed Frederiksen.
Samtidig har firmaet redet på ryggen af en højkonjunkturen i byggebranchen, efter finanskrisen slap sit greb om økonomien. Parret er klar over, at de gode tider har smittet af, men alligevel er det ikke hele forklaringen på succesen.
- Jeg tror helt klart på, det også har betydet noget, at vi har sagt til hinanden, at vi virkelig vil det her. Vi har arbejdet dag og nat – det er lidt en kliché – men det har vi virkelig i løbet af de her fem år, og det er først nu, vi kan begynde at trække vejret lidt igen, siger Anja Koed Frederiksen.
Et af eksemplerne på det er, at hun kun har været på barsel i henholdsvis fem dage og halvanden uge, da parrets to børn kom til verden i løbet af de seneste fem år. Derfor er det også målet at få mere frihed ved at udvide medarbejderstaben.
- Vi vil også gerne hjem til børnene, og det kan man kun, hvis man er villig til at ansætte folk. Den frihed skal vi have, så vi ikke mister os selv, siger Rasmus Koed Frederiksen.