-
VVS
Tvistighedsnævnet har afgjort, at en vvs-virksomhed skal betale 40.000 i godtgørelse til en lærling, fordi virksomheden uberettiget stoppede uddannelsesaftalen før tid. Sagen understreger, at man skal have sin dokumentation i orden, hvis man vil ophæve en uddannelsesaftale med en lærling, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
En TEKNIQ Arbejdsgiverne-medlemsvirksomhed skal betale 40.000 i godtgørelse til en vvs-lærling, som fik ophævet sin uddannelsesaftale efter to års læretid. Det fremgår af en kendelse fra Tvistighedsnævnet. Nævnet vurderede ikke, at lærlingen havde misligholdt sine forpligtigelser væsentligt, hvilket ellers var virksomhedens begrundelse for at stoppe samarbejdet.
Lærlingen indgik i 2019 en etårig uddannelsesaftale med virksomheden, og havde ifølge virksomhedens svende svært ved følge med i dagligdagen og befandt sig på et lavt fagligt niveau. Indehaveren af virksomheden mente dog, at det er begrænset, hvad man kan forlange af en førsteårs-lærling, og derfor valgte han at forlænge aftalen med den resterende uddannelsestid.
En række fejl
Problemerne fortsatte dog og en rutineret svend, som lærlingen kom til at gå med efter halvandet års læretid, sagde direkte til mester, at han ikke ville tage ansvar for arbejdet, hvis lærlingen fik værktøj i hænderne.
Lærlingen forårsagede også en række fejl. Af kendelsen fremgår det, at lærlingen hos virksomhedens største kunde opsatte bæringerne forkert på en række badeværelser. Det indebar, at der var boret en stribe huller, som ikke skulle være der. En fejl, der i princippet gav kunden ret til at forlange, at fliserne på badeværelset skulle skiftes, og at der skulle vådrumssikres forfra.
Efter den episode valgte virksomheden at ophæve uddannelsesaftalen. Men det var altså ikke lovligt ifølge Tvistighedsnævnet, som ikke fandt det bevist, at uddannelsesaftalen var væsentligt misligholdt. Nævnet lagde i den forbindelse vægt på, at lærlinge ikke i tilstrækkelig grad var blevet gjort opmærksom på sine fejl, for eksempel via skriftlige advarsler. Nævnet gjorde det også klart, at den fejl, der gav anledning til opsigelsen, ikke var så væsentlig, at den i sig selv kunne danne grundlag for en ophævelse.
Brug prøvetiden
Ifølge advokat i TEKNIQ Arbejdsgiverne Kim Koch, som førte sagen på vegne af vvs-virksomheden, og Jesper Ahrenst, der var sidedommer ved behandlingen af sagen, viser resultatet, at man skal tænke sig grundigt om, før man hæver uddannelsesaftalen med en lærling.
- En uddannelsesaftale er uopsigelig efter prøvetidens udløb, og derfor skal man have sin dokumentation i orden, hvis man vil hæve aftalen med begrundelsen væsentlig misligholdelse. Det er vigtigt at huske de skriftlige advarsler, så man kan dokumentere, at man over en periode har gjort opmærksom på de kritisable forhold, siger Kim Koch.
Han og Jesper Ahrenst anbefaler også, at man udnytter prøvetiden, hvis man er i tvivl eller ikke forlænger en kort uddannelsesaftale, hvis det faglige niveau er for lavt.
- Bordet fanger, og når prøvetiden er udløbet, kan uddannelsesaftalen kun ophæves. Og der skal meget til, før man kan ophæve. I langt de fleste tilfælde skal der gives nogle skriftlige advarsler, da man ellers – som i den pågældende sag – risikerer at skulle betale godtgørelse til lærlingen, hvilket er dyrt. Lige nu er niveauet 40.000 kroner for almindelige lærlinge og 53.000 kroner for voksenlærlinge. Det forekommer hårdt at sige, men man bør derfor aktivt tage stilling til samarbejdet med lærlingen inden for prøvetiden. Hvis man ikke mener, at det vil fungere, er det bedre at få aftalen afsluttet i prøvetiden, understreger Kim Koch.
Fakta om ophævelse af uddannelsesaftaler
En uddannelsesaftale er efter udløbet af prøvetiden uopsigelig og kan kun opsiges, hvis betingelserne i erhvervsuddannelseslovens paragraf §61 er opfyldt. De er:
”Misligholder en af parterne i uddannelsesaftalen væsentligt sin forpligtigelser, kan den anden part hæve.”
Eller
”Hvis en væsentlig forudsætning for aftaleindgåelsen viser sig at være urigtig eller senere brister, kan parten hæve aftalen.”
TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler, at man altid kontakter organisationens juridiske afdeling, hvis man er i tvivl i en konkret sag.