-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
-
Industri
Den seneste måned har TEKNIQ Arbejdsgiverne med en stor kampagne råbt op om alt for mange administrative byrder i erhvervslivet. Om få uger præsenterer en arbejdsgruppe i Folketinget deres bud på, hvordan man fjerner byrder fra virksomhedernes skuldre.
Administrative byrder er lidt ligesom vejret: Alle taler om dem, men ingen gør noget ved dem. Det har TEKNIQ Arbejdsgiverne den seneste måned forsøgt at lave om på med kampagnen ”Slip byrderne, løb omstillingen”.
Gennem pressen, sociale medier og dørbanken på Christiansborg har TEKNIQ Arbejdsgiverne søgt at vise omverdenen, hvilke konsekvenser byrderne har for virksomhederne.
En stemme til medlemmerne
TEKNIQ Arbejdsgiverne har givet ordet til dem, der ved mest om, hvad det vil sige, at skulle leve med administrative byrder. Derfor har kampagnen været en udstrakt megafon til medlemmer som Kent Nielsen fra VVS Syd, der ”bliver så træt, at der slet ikke er kaffe nok.” Og til Kenneth Baand fra Dansk Altan, hvis søn har takket nej til at overtage virksomheden af frygt for det papirarbejde og dokumentation, der venter ham. Vi har også hørt fra Tejs Lykkestrup om de mange startvanskeligheder, han mødte, da han kastede sig ud i tilværelsen som selvstændig med firmaet Lykkestrup VVS.
Kent Nielsen, ejerleder VVS Syd, var et af de medlemmer, der advarede om mængden af administrative byrder.
Direktionen på barrikaderne
Derudover har repræsentanter fra TEKNIQ Arbejdsgivernes direktion været rundt i medierne. Blandt andet var Troels Blicher Danielsen en tur i Berlingske for at kritisere statens evigt voksende bureaukrati. I indlægget sammenligner han tilstanden med den gamle Asterix & Obelix-film om ”det skøre hus”, hvor de to gallere får til opgave at gennemskue det romerske bureaukrati og skaffe den såkaldte attest 117.
Imens slog organisationens underdirektør Nicolai Siegumfeldt i Altinget et slag for et mere enkelt CSR-direktiv.
Kenneth Baand, direktør i Dansk Altan, fortalte om, at hans problemer med administrative byrder har afskrækket hans søn fra at overtage virksomheden.
TEKNIQ Arbejdsgivernes sjællandske regionalråd var forbi Christiansborg for at tale med Venstres Hans Andersen om behovet for færre byrder og dertil bedre brug af kunstig intelligens.
Og ikke mindst på LinkedIn har flere af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemmer løbende bakket op og sammen spredt budskabet om mindre administration og mere tid til arbejdet – senest med et fælles ønske om ”et erhvervsliv i zen”.
Hvad så nu?
Hvilken forskel har kampagnen gjort? Og har politikerne taget anbefalingerne til sig? Det står mere klart om få uger, hvor en arbejdsgruppe i Folketinget præsenterer deres bud på, hvordan man letter de administrative byrder for erhvervslivet.
Én af TEKNIQ Arbejdsgivernes gennemgående forslag har været at forenkle indberetninger til det offentlige og dermed gøre dem lettere og hurtigere at håndtere. Det er et af de punkter, hvor TEKNIQ Arbejdsgiverne forventer, at politikerne kommer til at gribe ind.
- Vi regner stærkt med, at politikerne har taget vores medlemsvirksomheders oplevelser til sig, og at arbejdsgruppen kommer med gode konkrete bud på, hvordan de vil sætte ind for at forenkle de administrative krav, der holder både medlemsvirksomheder og den grønne omstilling tilbage, siger Emil Hanquist, politisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.