-
Industri
Brug juledagene til at tale smedeuddannelse med din teenager. Det er et grønt, højteknologisk og attraktiv fag. Sådan er budskabet på en ny smedekampagne med start den 25. december. Kampagnen kører både på Facebook og Instagram og store udendørs plakater over hele landet.
I juledagene har vi lidt mere tid til familie og en fordybende snak end resten af året. Og der skal fordybelse og gode snakke til, når man skal tale uddannelse og fremtid med sine teenagere derhjemme.
- Smedene har en nøglerolle i den enorme grønne omstilling, som vi står midt i her i Danmark. Men vi oplever en vigende interesse for uddannelsen. Mange unge ved slet ikke, at smedefaget i dag er meget mere teknologi og it end det er sort og beskidt arbejde. Og deres forældre ved det desværre heller ikke.
Det siger chefkonsulent Johnny Kristensen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, som via Det Faglige Udvalg i Metalindustriens Uddannelser er med til at arbejde med udvikling og markedsføring af metaluddannelserne. Den kommende kampagne kommer i to forløb startende den 25. december og en ny indsats igen i marts, hvor folkeskolens elever via den koordinerede tilmelding skal vælge deres kommende uddannelsesretning.
Attraktivt fag
Indholdet i kampagnen bliver video og billeder, der skal illustrere den moderne smed, der arbejder med højteknologiske opgaver eksempelvis inden for vind eller PTX. Metalindustriens Uddannelsesudvalg har på forhånd lavet en image-analyse, som undersøgte, hvilken opfattelse der er af uddannelsen - samt hvilken fortælling, der udspiller sig hos de lærlinge, der har valgt uddannelsen.
Målet med kampagnen er på den baggrund at få fortalt, hvorfor smedeuddannelsen er interessant, og hvordan det kan fortælles, så flere unge får øjnene op for de muligheder, der er i smedefaget.
- Ud over rekrutteringen arbejder vi faktisk i udvalget målrettet med frafaldet på smedeuddannelsen. Vi skal have flere til at gennemføre, når de først har valgt uddannelsen. Vi har et enormt behov for faglærte smede, og vi har slet ikke råd til, at der falder så mange fra, siger Johnny Kristensen.
Falder fra
I en frafaldsanalyse blev der af lærlingene bl.a peget på manglende kvalitet på erhvervsskolerne i både undervisning og materialer – samt manglende tilpasning af uddannelserne til de kompetencer, som den grønne omstilling eksempelvis stiller krav om. Smedeuddannelsen er derfor under forandring på en række områder i 2023.
Frafaldsanalysen viste, at følgende grupper især falder ud af metal-uddannelserne:
- Piger/kvinder på de undersøgte uddannelser
- Lærlinge med lav score i de nationale trivselsundersøgelser
- Lærlinge i kategorien ”ikke-vestlige indvandrer”
- Lærlinge, som har været optaget i skoleoplæring undervejs i deres uddannelse.
Modsat viser analysen, at lærlinge, som har været på efterskole inden start på erhvervsuddannelsen, er mindre tilbøjelige til at falde fra end sammenlignelige unge, som kommer direkte fra grundskolen.