-
Industri
En mand. En robot. To CNC-fræsere. Sådan startede Jesper Larsen sin metalvirksomhed med sig selv og en robotarm fra Universal Robots.
En mand. En robot. To CNC-fræsere.
Det er ikke størrelsen på en metalvirksomhed, der afgør, om det er en god ide at supplere mandskabet med en robot. Da Jesper Larsen for fem år siden startede Vivo Production ene mand med to CNC-fræsere, blev stor travlhed ikke løst ved at ansætte den første medarbejder på virksomheden uden for Aabenraa.
I stedet blev en UR10 robotarm løsningen, der tog det første arbejdspres i den nystartede virksomhed, hvor ordrerne gav meget mere arbejde, end iværksætteren kunne overkomme. Robotarmen, der kan arbejde helt uden afskærmning, fodrede CNC-fræseren med emner – og tog de bearbejdede produkter ud efterfølgende.
Indtjening fra sofaen
Jesper Larsen er oprindelig uddannet maskinarbejder og har taget en uddannelse som produktionsteknolog. Den baggrund kombineret med 10 års erfaring fra branchen fik den sønderjyske iværksætter til at tænke i robotløsninger, da arbejdet ikke længere kunne klares af ham selv. De første ordrer var til vind- og offshoreindustrien med større seriestørrelser.
- Man er ikke til at skyde igennem første gang man får robot og CNC-fræser til at lave en hel palle elementer – imens man selv har ligget hjemme på sofaen. Det føles som en god måde at tjene penge på til virksomheden, siger Jesper Larsen.
Leverandører involveret
Men udvikling, installation og indkøring af løsningen var ikke bare et knips med fingrene i 2016. Jesper Larsen udviklede selv gribeværktøj og lavede robotbordet til sin opgave. Robotleverandøren Bila og leverandøren af fræseren fra DMG Mori var begge med i projektet for at sikre samarbejdet imellem de to maskiner.
- At implementere en robot i produktionen er en løbende proces. Først bruger man tid på at få løsningen til at køre optimalt. Så begynder man at tænke på, hvordan man ellers kan udnytte en robot i virksomheden, siger Jesper Larsen.
I starten var der lidt nervøsitet, når ejeren af Vivo Production kørte hjem efter fyraften og lod produktionen fortsætte. Typisk kan opsætningen køre fire timer ubemandet, hvis emnerne står korrekt for robotarmen. Når der ikke er flere emner, så lukker maskinerne selv ned. I forhold til en ansat er robotten næppe så hurtig. Men den kører utrættelig – og skal hverken have pauser eller tillæg for overarbejde.
Tjent ind på et år
I Aabenraa har iværksætteren dog både oplevet at komme tilbage på fabrikken, hvor produktionen er gået i stå – eller til produktion, der skulle rettes op. Man skal således være parat til at investere både tid og lærepenge i at optimere løsningen med en robot.
- Men det var det helt rigtige for mig som nystartet. Jeg investerede 200-250.000 i robotarm og udvikling af et robotbord. Men den investering var tjent hjem igen på et år. Samtidig skulle jeg ikke bekymre mig om at have ordrer hver dag. Robotten kunne jo godt stå stille en uge uden at belaste økonomien som en ansat, siger Jesper Larsen.
Vivo Production ApS tilbyder spåntagende bearbejdning, smedearbejde og konstruktion af specialmaskiner. I dag er der samlet otte beskæftiget på virksomheden, der er underleverandør til vind-, offshore-, fødevare- og bilindustrien.
8 mand og en robot
Men siden starten i 2016 er der ikke blevet investeret i yderligere robotter til at assistere og producere med i Vivo Production. Den nuværende robotarm benyttes i flere forskellige dele af produktionen i dag.
- Vi har en meget ny maskinpark fra DMG Mori. Derfor kan man beskæftige en mand med at passe måske fire eller fem maskiner på en arbejdsdag. Det giver en god udnyttelse i forhold til virksomhedens start, hvor vi bare havde to CNC-fræser, og en ansat var en stor beslutning, siger Jesper Larsen.
En anden forudsætning for yderligere investeringer i robotter er en kundegruppe med større serier, der kommer igen i løbet af året – og som ikke risikerer pludselig at være flyttet til Asien. Men hvad er det gode råd til indehaveren af en virksomhed, der overvejer at investere i en robot?
Gode råd til begynderen
Jesper Larsen:
1:
Sæt tid af til et robotprojekt. Find den rette ansatte og giv ham ansvaret for projektet.
2:
Tænk ud af boksen og vær kreativ omkring robottens opgaver. Hvor passer den ind?
3:
Hvor sparer du kroner? Effektivitet, fleksibilitet, slitage på værktøj.
4:
Lav aftale med leverandør af både robot og maskiner om opstart. Ellers koster det dyrt – og koster resultater.
Men der er masser af potentiale for integrering af robotter i SMV’erne inden for metalbranchen.
- Vi samarbejder med mange virksomheder. Når jeg besøger deres produktioner, så er det ofte, at jeg tænker, at her ville en robot give rigtig god mening og gode resultater. Der er masser af muligheder i metalvirksomhederne, siger Jesper Larsen.
Vivo Production
Hjemsted: Aabenraa
Indehaver: Jesper Larsen
Speciale: CNC-drejning og fræsning
Ansatte: 8
Web: www.vivo-pro.dk