-
Industri
Knud G. Hansen har fået tid til at opfinde efter at have fusioneret sin virksomhed Møn Maskinbyg ind i K7 Group. Det glæder den kreative sjæl fra Stege.
Efter ti år som ene indehaver af Møn Maskinbyg valgte Knud G Hansen i marts at sælge aktiemajoriteten i sin virksomhed og blive direktør i en af fire virksomheder i K7 Group. Her er i alt 249 mand beskæftiget med at automatisere, effektivisere og indføre robotter i dansk industri – med hvert sit speciale.
-Vi er 12 mand hernede i Stege. Hvis vi skulle opretholde og udvikle en så specialiseret virksomhed som vores, så skulle vi have en alliance med en stærk partner. Det blev Kjærgaard A/S og K7 Group, som vi kendte fra en række tidligere samarbejder. Det er det helt rigtige for Møn Maskinbyg at komme ind i en større familie, siger Knud G. Hansen, da vi møder ham i Stege.
Koncernens opfindere
Møn Maskinbyg laver helt unikke maskiner til en speciel opgave ude hos kunden. De tre andre selskaber producerer, sælger og opsætter primært standardmaskiner hos kunderne.
-Vi får positionen som opfinderne i denne koncern. Det er dejligt at kunne koncentrere sig om og så overlade det til en ekspert i koncernen at vurdere et kontraktforslag fra en stor koncern. Den slags slipper jeg for nu. Jeg vil hellere slås med tekniske udfordringer end jura, siger direktøren, der har beholdt en lille aktiepost i det oprindelige selskab.
De fire selskaber i gruppen kører videre med eget navn og egne bestyrelser med koncern-gengangere, der sikrer sammenhæng. Samtidig er designlinje og logo ved at blive tilpasset, så familieskabet er tydeligt i gruppen.
Rygstød
-Med koncernen i ryggen vil vi få flere opgaver til virksomheden. Det giver et stærkt rygstød både på økonomi og kompetencer, når der står en koncern med 250 mand bag en opgave i stedet for en lille virksomhed med 12 ansatte. Samtidig arbejder vi sammen på tværs af selskaberne om opgaverne, hvor vi er opfinderne med kendskabet til materialer og blik, stål og aluminium, siger Knud G. Hansen.
Beliggenheden i Stege har ikke al tid været en fordel for virksomheden. Drømmen undervejs har været at rykke op til afkørsel 41 på motorvejen ved Vordingborg. Det vil give nemmere adgang eksempelvis for rekruttering af ny arbejdskraft. Lokalerne i Møn er som regel fyldt op med maskiner og opsætninger under udvikling. Der mangler plads, hvis ordremængden vokser. Men der er ikke aktuelle flytteplaner på tegnebrættet.
Effektivitet til fødevarer
Møn Maskinbyg er store på blik og alu-emballage, hvor der er et tæt samarbejde med det tidligere Glud & Marstrand. I dag er selskabet ejet af den mexicanske koncern Envarses Europe A/S, og det er også navnet i Danmark nu.
Derudover laver man på Møn også maskiner til danske industribagerier. Det kan eventuelt være en maskine, der kan dispensere plastbakker, som skal pakkes med bagværk på fabrikken. Her kan opgaven være at skille bakkerne ad – og så placere dem præcist og lynhurtigt på et bånd i produktionen.
-Vi har netop lavet en løsning, hvor en fabrik gerne ville øge antallet af låg, der blev sat på en kasse med kager, fra 45 låg i minuttet til 60 låg. Det lykkedes. Derved løste vi en flaskehals i produktionen og øgede effektiviteten med 25-30 procent. Det er ganske typisk for de opgaver, vi bliver stillet, fortæller direktøren med lidt stolthed i stemmen.
En million dåser – i døgnet
Men unikke maskiner er ikke billige at skabe, bygge og køre ind. Til gengæld betyder det ofte enormt for volumen efterfølgende for kunden – og det retfærdiggør prissætningen. I Skive har Møn Maskinfabrik således leveret maskiner til Envarses, der producerer en million aludåser til fødevarer i døgnet. Men patentering har opfinderne på Møn aldrig begivet sig ud i.
-De fleste af vores maskiner er så komplekse, at det er meget, meget svært bare at kopiere og få et lignende anlæg til at køre. Det kræver stor viden og erfaring, som kun vi har. Og så er det bare sjovere at arbejde med tekniske løsninger end jura og andet kontorarbejde, siger Knud G. Hansen.
Opfinderen fra Møn er oprindelig uddannet landbrugsmekaniker. Den uddannelse supplerede han senere med en maskinteknikeruddannelse. Resten er selvlært og erfaring – samt god støtte fra to ingeniøruddannede medarbejdere i Stege.