-
El
-
VVS
Med egne ambitioner som drivkraft blev Emil Buchhardt i september 2018 en af de første vvs-energispecialister, der har fulgt det nye talentspor. Han har gjort det til en vane at stille store krav til både sig selv og sine omgivelser.
Hvorfor valgte du talentsporet? Jeg har altid været typen, der har bedt om mere og stillet spørgsmål til læreren, hvis der var noget, jeg ikke havde forstået 100 procent – også selvom det kunne blive til mange spørgsmål om selv de mindste detaljer. Jeg kunne godt lide tanken om at presse mig selv og hele tiden forsøge at blive klogere på de ting, jeg arbejder med. På den måde kan man vel godt kalde mig lidt af en vvs-stræber.
På talentsporet så jeg en mulighed for at blive endnu mere udfordret. Man bliver bedømt hårdere til prøverne end ellers, og det betyder, at man må lægge en ekstra indsats i det for at få de gode karakterer. Men hvis jeg skal være ærlig, så var det begrænset, hvor meget ekstra jeg fik ved at hoppe på talentsporet. Jeg var jo vant til at lave ekstra opgaver, så forskellen var nok mest, at de ekstra opgaver nu var der i forvejen, så jeg ikke hele tiden skulle bede om dem.
Hvorfor ville du være vvs-energispecialist?
Min storebror er uddannet blikkenslager og har læst videre på installatøruddannelsen, så det er ham, der har introduceret mig til faget. Min far er finmekaniker, så der har aldrig været en forventning hjemmefra om, at jeg skulle på gymnasiet. Faktisk var jeg allerede i praktik som vvs’er i 9. klasse, og jeg kan godt lide den perfektionisme, der skal til, hvis man vil lave tingene rigtigt.
Hvad har du fået ud af dine store ambitioner, som din arbejdsgiver også kan få gavn af?
Jeg har nok fået fyldt en masse teknisk viden på, som man ikke nødvendigvis altid har, når man kommer ud af skolen. Der er rigtig mange ting, man skal holde styr på som vvs’er. Faget handler langt fra kun om at montere rør, pumper og ventiler. Det handler i mindst lige så høj grad om at beregne, hvilke størrelser de skal have, og hvad de efterfølgende skal indstilles på – og ikke mindst teorien bag. Det er det, jeg synes er spændende. Der kommer min egen spørgelyst mig nok til gode. For er der noget, jeg ikke ved, kan jeg godt finde på at ringe til for eksempel en producent og spørge ind til deres produkter - ligesom jeg gjorde det i skolen.
Er du typen, der gerne vil presse dig selv hele tiden?
Jeg prøver i hvert fald altid at gøre tingene så godt som muligt. Mens jeg var i gang med min uddannelse, sad jeg tit derhjemme og lavede ekstra opgaver eller læste op på det tekniske. Nogle af mine klassekammerater forstod ikke, hvorfor jeg gik så meget op i at få en stor viden, hvortil jeg kun kunne svare, at det jo var det, jeg skulle leve af bagefter, så jeg måtte hellere gøre det så godt som muligt. Jeg endte også med at få 12 og sølvmedalje til svendeprøven, så det virkede jo. Hvad er dine fremtidsambitioner? Jeg regner med at læse til installatør, men der kommer nok til at gå lidt tid. Lige nu er jeg i en god virksomhed, der ser mig som en investering og giver mig lov til både at tage på kursus for at blive klogere og kaste mig over de mere tekniske opgaver, vi har. Det passer godt til mit ambitionsniveau.