-
VVS
-
El
I år er der givet tilbud på op mod 10 gange så mange solcelleanlæg som før krigen i Ukraine. Solceller er derfor igen blevet et varmt forretningsområde, som installatørerne bør orientere sig imod.
Uanset hvor man vender sig i øjeblikket, er det svært at finde skyggesiden på markedet for solceller. Danske husejere har igen fået mod på at producere deres egen strøm i takt med at energipriserne er røget i vejret.
Det kan man blandt andet se i tallene fra 3byggetilbud.dk, der de seneste fem måneder har oplevet op mod en ti-dobling i antallet af formidlede solcelleopgaver. De seneste fem måneder har væksten været på hele 979 procent i forhold til samme måned sidste år.
I TEKNIQ Arbejdsgiverne understreger chefkonsulent Troels Hartung, at stigningen skal ses i lyset af, at markedet kommer fra et meget lavt niveau, siden de kronede dage i begyndelsen af 2010’erne, hvor solcellemarkedet blev båret frem af lukrative vilkår for forbrugerne.
- Når prisen på el for nogle forbrugere er blevet omkring fem gange så høj på et år, så er der ikke behov for støtte for at drive væksten. Samtidig er solceller en meget direkte måde, for både virksomheder og private, der gerne vil tage ansvar for deres eget forbrug, at spare både penge og CO2, siger Troels Hartung.
Grønne gevinster under solen
Netmediet Ingeniøren har lavet en rundringning til flere forskellige parter i landskabet for solceller. Blandt andet Viasol, der er landets største forhandler af solceller. Her har der været en stigende interesse siden 2020, men efter Ruslands invasion af Ukraine er det gået helt amok.
- I dagene op til invasionen oplevede vi pludselig 10 gange flere henvendelser på anlæg end normalt - og det har holdt ved lige siden. Vi oplever en ekstrem efterspørgsel i disse dage - og der er ingen udsigt til det holder op, udtaler salgsdirektør Tobias Nielsen blandt andet til Ingeniøren.
Ifølge ham har kunderne i høj grad et ønske at tage toppen af de høje elpriser og være mere bæredygtige med en kombination af solceller og lagring af strømmen.
Derudover er der et uudnyttet potentiale på de mange tagflader på kommunale bygninger og industribygninger. I modsætning til private husstande kan de nemlig ofte bruge strømmen mere direkte fra solcellerne. Af samme grund opfordrer Troels Hartung installatørerne til være opmærksomme på udviklingen og indgå partnerskaber for at få del i kagen.
- Fra politisk side bliver der lagt op til at bruge solceller meget mere de kommende år, så det er værd at holde øje med området. Det er nok især de større tage, hvor der kommer til at være den største udvikling. Derfor kan det for nogle for eksempel være interessant at indgå et samarbejde med et tagfirma, der er vant til at arbejde på store tage, siger Troels Hartung.
Den europæiske brancheorganisation SolarPower Europe har i sin nyeste analyse skruet op forventningerne til opsætningen af solceller i Europa. Selvom der sidste år blev sat rekordmange solcelleanlæg op svarende til 27 GW, så lyder fremskrivningerne nu på 39 GW med udgangen af 2022.