-
VVS
Over 100 ledige fra hovedstadsområdet deltog i intromøde om at blive fjernvarmesvejser. Der er hårdt brug for netop den type arbejdskraft for at nå i mål med udrulningen af fjernvarmenettet i løbet af de kommende år.
Opkvalificeringskurser skal løse manglen på svejsere til udrulning af fjernvarmenettet.
Gode erfaringer med rekrutterings- og opkvalificeringsforløb for industri- og fjernvarmeområdet resulterer nu i massiv interesse fra jobcentrene og ledige. Opkvalificeringen har blandt andet været en stor succes i Syd- og Sønderjylland, og nu er turen kommet til København.
På en af Danmarks største erhvervsuddannelsesinstitutioner, TEC i Ballerup, havde over 100 ledige meldt deres ankomst til et intromøde tirsdag den 21. februar om opkvalificeringsforløbene.
TEKNIQ Arbejdsgiverne står bag forløbende i samarbejde med fagforbundene Dansk Metal og Blik & Rørarbejderforbundet, er den massive interesse meget kærkommen.
- Udrulningen af fjernvarme og vedvarende energikilder kræver flere hænder her og nu. Derfor er vi meget glade for det etablerede samarbejde med kommunerne, som giver os en lettere adgang til de ledige hænder. Interessen for fjernvarmekurserne overstiger vores forventninger, og hvis det kan resultere i flere faglærte hænder på sigt og svejsere lige nu, så betyder det også, at Danmark hurtigere kan gøre sig fri af russisk gas, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Fuld tryk på fjernvarmen
Opkvalificeringsforløbende henvender sig direkte til ledige - både faglærte og ufaglærte - med et ønske om beskæftigelse i branchen. De er tilrettelagt bredt til hele installations - og industriområdet, så lokale virksomheder hurtigt kan rekruttere den arbejdskraft, de har brug for.
En af de virksomheder er teknikentreprenøren Wicotec Kirkebjerg, der står bag en lang række fjernvarmeprojekter. Virksomheden har allerede aftaget ledige fra kurset og deltog også på dagens intromøde.
- Der er fuld fart på fjernvarmen i øjeblikket, men det kræver samtidig, at flere får øjnene op for mulighederne på det her område. På den måde kan forløbene forhåbentlig være en øjenåbner, hvor deltagerne forhåbentlig også kan se de attraktive jobmuligheder, siger Nicolai Jørgensen, der er regionschef for anlæg i Wicotec Kirkebjerg.
Han vurderer, at virksomheden omsætter for 400-500 millioner kroner på fjernvarmeprojekter landet over.
- Vi oplever en kæmpe efterspørgsel. Opkvalificeringskurserne er et skridt på vejen til at skaffe den type arbejdskraft, vi har brug for, selvom man naturligvis ikke bliver verdensmester i at svejse på én gang, men så kommer man ud hos og får erfaringen, siger Nicolai Jørgensen.
Opkvalificeringen tager mellem 34 og 39 kursusdage. Forløbende er desuden meritgivende til smede- og vvs-energiuddannelserne.
Læs mere om opkvalificeringsforløbene her