-
El
I takt med at der er kommet større fokus på energieffektive bygninger, kan vi i dag ikke komme udenom LED-belysning og lysstyring. LED-belysning er kendt for mange fordele, men hvad sker der, når disse fordele kombineres med intelligent styring?
Det har i mange år været muligt at kombinere belysning med sensorer for at skabe energibesparelser. Løsningen er simpel, lyset tænder ved bevægelse. I nyere byggerier ser man ofte et mere komplekst setup. Der er for eksempel kommet skærpede myndighedskrav til at elektrisk belysning reguleres efter dagslysindfaldet. Det vil sige, at den kunstige belysnings styrke bliver reguleret efter hvor meget dagslys, der er i rummet. Det sikrer store energibesparelser, som er væsentlige i dag.
I øjeblikket ser man også nye løsninger sprede sig i bygninger, hvor der tidligere var installeret traditionel LED-belysning. Det kan for eksempel være intelligent lysstyring og LED-løsninger, der kan forøge arbejdseffektiviteten hos mennesket, få patienter raskere på kortere tid og værne om de ældre mennesker, der måtte lide af demens.
Passiv lysdæmpning og lysstyring
Den mere almindeligt kendte lysdæmpning, også kendt som bag- eller forkants-regulering, er udbredt i private boliger. Her sidder lysdæmperen installeret på væggen, og dem kan der være mange forskellige typer af. Desværre betyder det også at mange af de typer, som skulle kunne lysdæmpe en LED-belysning, måske ikke kan lysdæmpe netop den LED-belysning, som er installeret. Det kan skabe nogle uheldige installationer, hvor lyset eksempelvis flimrer eller ikke kan dæmpes helt ned. Der findes gode løsninger på dette område, men det er stadig væsentligt at teste, inden man køber store mængder ind.
Værdi for mennesket
HCL kan også bestå af RGBW, RGBWW og RGBWWA (rød, grøn, blå, warm white, cold white samt orange). For løsningerne gælder som udgangspunkt to styreledninger på primærsiden, men på sekundærsiden kan der være mange outputs alt efter belysningsløsningen.
Den tværfaglige balance mellem parametrenes kunstige belysning, naturligt dagslys, arkitektur samt teknologi skaber det rigtige lys til ethvert miljø og arbejdssituation. Imidlertid er energieffektiviteten på de sidstnævnte mindre kontra tunable white (f.eks. 2700K-6500K), fordi styringen skal balancere mere mellem farverne for at skabe den ønskede spektraleffektfordeling.
Dette lader sig vise tydeligt, når farverne rød, grøn og blå (RGB) bliver mikset - her vil energieffektiviteten naturligt blive forringet, men det lys, som mixes, skaber en bedre værdi for mennesket ved at understøtte de visuelle, biologiske og følelsesmæssige fordele ved lys.
Data + mennesker = IOT-værdi
Wireless kommunikation