-
El
-
VVS
Alle installationsvirksomheder – store som små – har nu en unik mulighed for at sætte deres aftryk på regeringens kommende klimahandlingsplan.
Landets bygninger tegner sig for 40 procent af det samlede energiforbrug, mens selve driften af bygningerne står for cirka 20 procent af det samlede Co2-udslip i Danmark.
De to tal illustrerer meget klart det store potentiale, der ligger gemt i bygge- og anlægssektoren, når det kommer til at mindske Co2-udslippet med hele 70 procent i 2030. Af samme grund er de såkaldte klimapartnerskaber i fuld gang med at få alle gode idéer på bordet, og installationsbranchen har derfor en unik mulighed for at spille ind med konkrete idéer og problemstillinger fra hverdagen.
Læs også: Byggeriet bidrager
- Vi har meget at bidrage med. Den tekniske branche sidder med nøglen til de bæredygtige løsninger. Det gælder både de små og store medlemsvirksomheder. De små virksomheder hjælper hr og fru Jensen ude i de private hjem og spiller derfor også en meget stor rolle, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer cirka 4.300 virksomheder inden for el, vvs og metalindustrien.
Idéer og bremseklodser
De forskellige sektorer er opdelt i 13 klimapartnerskaber, som hver er delt op i styre- og arbejdsgrupper. Adm. direktør i Kemp & Lauritzen, Peter Kaas Hammer er næstformand i styregruppen for bygge- og anlæg samt ansvarlig for den arbejdsgruppe, der skal komme med bud på at sænke udledningen af drivhusgasser fra bygninger ved hjælp af en mere optimeret og energieffektiv drift. Målet er at favne både branchens gode idéer og de stopklodser, der er på vejen.
- Vi er interesserede i at høre medlemmernes synspunkter på det her område baseret på deres konkrete erfaringer og de barrierer, de oplever, siger Niels Jørgen Hansen.
Læs også: Varmepumper trækker det grønne læs
Det kan for eksempel handle om, at driftsomkostninger og bæredygtighed bliver glemt ved nybyggeri, eller at installationsvirksomhederne kommer for sent ind processen, forklarer direktøren. Han er derfor heller ikke i tvivl om, at arbejdet i sidste ende kan gavne både klimaet og virksomhedernes bundlinje.
- Der er et stort potentiale her for vores medlemsvirksomheder, men det kræver også en politisk vilje til at fjerne de barrierer, der er. Nu skal vi dog først og fremmest have samlet et katalog af løsninger, siger Niels Jørgen Hansen.
De gode idéer og input kan sendes til energipolitisk konsulent Troels Hartung på trh@tekniq.dk eller ved at ringe på 7741 1538.