-
El
-
VVS
Som installatør kan du kigge din egen virksomhed efter i sømmene og rådgive andre om de bedste og mest effektive måder at spare på energien i en tid med knaphed. Vi har set nærmere på anbefalingerne.
Vinteren kan i år blive særlig hård at komme igennem, og derfor skal vi alle spare på energien. Det er budskabet fra politikere og myndigheder i en tid, hvor krig og knaphed udfordrer forsyningssikkerheden.
- Det er en bunden opgave at løse den udfordring, vi står overfor. Ikke kun for at holde varmen til vinter men også i solidaritet med vores europæiske naboer. Det kræver en fælles indsats, hvor alle må trække i arbejdstøjet, så det bliver gjort så effektivt som muligt, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Alle kan bidrage til energibesparelserne, men som installatør har man en dobbeltrolle. Du kan både benytte lejligheden til at energioptimere din egen virksomhed og bruge din faglige viden til at rådgive kunderne.
Vi har derfor samlet en af række eksempler på konkrete spareråd, som Energistyrelsen peger på. De første er gængse spareråd, der er målrettet os alle:
Energistyrelsens fire generelle spareråd til danskerne.
Vi bruger alle omkring en tredjedel af vores liv på arbejdspladsen, så derfor er det værd også at være opmærksom på det potentiale, der ligger gemt i arbejdspladsens eget forbrug. Energistyrelsen har samlet en række tips og tricks til spareråd på arbejdspladsen. Det er delt op i vand-, varme- og elforbrug og kan findes her. Samme sted kan du hente eller bestille kampagnemateriale.
Flådestyring og samkørsel
Som installatør har du tit en større bilflåde kørende mange kilometer hver dag på de danske veje. Hvis du kan gøre den kørsel mere effektiv, så er der også store energibesparelser at hente der. Det kan helt lavpraktisk være at organisere samkørsel, så du eller svendene ikke kører i hver sin bil, hvis I har mulighed for at køre sammen. Det er ikke alene energibesparende men også godt for både klima og pengepung, da du samtidig optimerer driften i din forretning, lyder sparerådet fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- Hvis man kan forbedre sin ruteplanlægning og sin logistik, bør man selvfølgelig gøre det, så man ikke skal køre flere ture end nødvendigt for at hente materialer for eksempel, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Der findes også en lang række apps og computerprogrammer, som eksempelvis ordrestyring.dk, der kan hjælpe dig med at holde overblik over bilflåden og optimere driften, så den bliver mest effektiv.
Her kan du hjælpe kunderne
Som faggruppe har installationsvirksomhederne en naturlig dobbeltrolle i jagten på energibesparelser. Det gælder både spareøvelse i egen virksomhed men naturligvis også rådgivning af kunderne. Intelligent bygningsstyring som for eksempel et CTS-anlæg er et oplagt sted at sætte ind, når du som installatør skal hjælpe kunderne med mere gennemgribende energibesparelser. Det sikrer, at der kun bliver brugt præcis den mængde energi, der er behov for i bygningen. Men samtidig er det vigtigt at huske de lavthængende frugter i form af service og indregulering af anlæggene, så de yder optimalt.
- Bare det at huske eftersynene og sørge for, at anlæggene fungerer optimalt, kan give store besparelser. For eksempel viser undersøgelser, at man kan spare 25 procent af energiforbruget på ventilation, hvis anlægget er serviceret og vedligeholdt ordentligt. Det er den hurtigste vej til energibesparelser på alle anlæg, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Lyskilderne er også værd at rådgive kunderne om, da det er indenfor rækkevidde for de fleste at skifte til LED.
- Der er krav og regler, der skal følges, når man skal ombygge et armatur til LED, men når man ser det i forhold til energibesparelsen, så er det en overskuelig og billig genvej til at spare energi - særligt ude i virksomhederne, siger Simon O. Rasmussen.
Blandt de overordnede råd fra Energistyrelsen går CTS-anlæg igen, men natrundering er også nævnt som et konkret punkt. Rent faktisk bruger skoler og kontorer op mod 40 procent af deres strømforbrug om aftenen og natten. Her er der med andre ord et kæmpe potentiale for at skære overflødigt forbrug væk, uden at det går ud over nogen.
Læs mere om alle spareråd på sparenergi.dk og hent kampagnemateriale.
Nedenfor kan du se eksempler på noget af materialet i form af plakater, man kan hænge op på arbejdspladsen for at huske de gode spareråd.
Eksempler på plakater til arbejdspladsen med gode sparetips. Grafik: Energistyrelsen