-
El
-
VVS
El- og vvs-installatørerne forventer, at omsætningen hverken bevæger sig mærkbart op eller ned i 2024, viser TEKNIQ Arbejdsgivernes netop offentliggjorte markedsanalyse. Den største udfordring er fortsat mangel på kvalificeret arbejdskraft.
På tværs af brancher og regioner forventer TEKNIQ Arbejdsgivernes installations-medlemmer, at deres omsætning bliver den samme i 2024 som i 2023. Det viser en ny TEKNIQ Arbejdsgiverne-markedsanalyse, som bygger på besvarelser fra 829 installatører.
Ifølge økonom i TEKNIQ Arbejdsgiverne Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen skyldes de afdæmpede forventninger til 2024 alle de generelle usikkerheder, der er i markedet:
- Antallet af af færdiggjorte byggeri stiger, mens påbegyndt byggeri falder.
- I de fleste regioner ser boligudbuddet ud til at være gået op, hvilket tyder på en mere pessimistisk forventning i forhold til at skifte bolig.
- Ledigheden er også så småt begyndt at stige, men på landsplan er der stadig under 200 ledige elektrikere og vvs’ere.
Mange retninger
- Tallene stikker i alle mulige retninger med alt fra lav ledighed, meget lav mangel på materialer og en beskæftigelse, der slår rekord måned for måned. De to bekymringer, der fylder allermest for vores medlemmer i 2024, er manglen på kvalificeret arbejdskraft samt faldende ordreefterspørgsel, understreger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen.
Medlemmerne har en forventning om uændret omsætning i år. Det flugter med forventningerne sidste år, hvor el-installationsmedlemmerne forventede et fald på 0,8 pct, men vvs- og blikkenslagermedlemmerne forventede en stigning på 0,2 pct.
2024-truslen
El- og vvs-installatørerne forventer fortsat, at mangel på arbejdskraft bliver den største trusselsfaktor i 2024. Knap halvdelen af medlemmerne vurderer, af mangel på arbejdskraft vil begrænse produktionen i 2024.
- Vi mangler i høj grad vvs'ere og elektrikere. Blandt begge grupper er der stort set ingen ledige fuldtidspersoner. Det gælder i hele landet. Det er ikke et problem, der udelukkende kan løses af et øget optag på erhvervsskolerne. Der vil gå år før disse fremtidige medarbejdere er færdiguddannede og ude på arbejdsmarkedet. Derfor er det vigtigt at gøre det attraktivt for de ældre at blive længere i beskæftigelse samt at hente faglært arbejdskraft til Danmark fra udlandet, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen.