-
El
-
VVS
Senest den 1. april næste år skal installationsvirksomhederne være VE-godkendte, oplyser Energistyrelsen. Målet er at komme flaskehalse til livs i uddannelsessystemet i kampen om nye varmepumpetilskud.
Det har skabt lange køer på landets erhvervsakademier, efter det blev et krav at være VE-godkendt for at få del i de nye varmepumpetilskud. Puljen åbner 15. oktober, men Energistyrelsen forlænger nu tidsfristen for at komme flaskehalsen til livs. Installatørerne har nu indtil den 1. april til at få VE-godkendelsen i hus.
Det oplyser Energistyrelsen til Installationsmedierne.dk.
Læs også: VE-kurser bliver revet væk: Flere på vej
Det betyder, at virksomhederne kan gå i gang med at få varmepumpe-opgaver i hus og installere, mens de løbende tager uddannelsen, men de kan ikke trække den længere end til 1. april, hvor godkendelsen senest skal være i hus.
Fristen gælder for den såkaldte Bygningspulje, der er målrettet varmepumpetilskud til installation i private hjem. For skrotningspuljen, der er målrettet varmepumper på abonnement, er fristen til at få VE-godkendelsen i hus til gengæld 1. januar 2020, forklarer styrelsen. Derudover er der Erhvervspuljen, som er målrettet virksomheders energiforbrug. Her er der – i modsætning til de to andre - ikke et krav om VE-godkendelse.
Ris og ros til beslutning
TEKNIQ Arbejdsgiverne har siden foråret påtalt behovet for at skabe nok uddannelsespladser til at matche efterspørgslen. Med Klimaaftalen fra juni blev det slået fast, at alle installationsvirksomheder skulle have en VE-godkendelse, hvis de ville have del i de kommende tilskudspuljer. Det har siden skabt et ekstremt pres på uddannelsesstederne. Brancheorganisationen har forståelse for ministerens beslutning, selvom det også rammer de virksomheder, der har sikret sig uddannelsen, inden puljerne åbner.
Læs også: Nye varmepumpetilskud: Så meget kan kunden få
- Installatørerne har vist sig meget villige til at tage den nødvendige efteruddannelse, og et meget stort antal installatører bliver derfor også VE-godkendte i løbet af de kommende måneder. Problemet har imidlertid været manglende kapacitet i uddannelsessystemet, som har medført en flaskehals i systemet. Vi har forståelse for, at man har valgt at indføre en form for overgangsordning, men det er lidt et slag i hovedet for de installatører, der har sat himmel og hav i bevægelse for at gennemføre uddannelsen, inden tilskudspuljerne åbner. Vi havde helst set, at Energistyrelsen i god tid havde sørget for, at et tilstrækkeligt stort antal kursuspladser var til rådighed, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne
Både Erhvervspuljen og Skrotningspuljen bliver frigivet 1. oktober, mens Bygningspuljen ruller afsted 15. oktober.
Læs også: Installatør: VE-godkendelse sikrer bedre installationer