-
El
-
VVS
På fire år er antallet af studerende på deltidsuddannelsen til installatør steget fra 452 til 1481. Optaget på fuldtidsstudiet er stort set uændret.
Arbejdsliv og studieliv i en skøn forening. Den kombination har de senere år trukket gevaldigt i både elektrikere og vvs’ere med drømmen om at videreuddanne sig til installatør.
Siden deltidsuddannelsen blev lanceret, med blot 10 studerende i 2015, er interessen år efter år vokset markant, og sidste år nåede deltagerantallet en foreløbig top med 1482 studerende. Til sammenligning var der indskrevet 174 elever på fuldtidsstudierne til installatør.
- Stigningen skal ses i lyset af, at man kan arbejde ved siden af studierne, hvilket betyder noget i en tid, hvor der er godt gang i installationsbranchen, siger Jørgen Prosper Sørensen, der er uddannelsespolitisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Han mener, det er en ”markant udvikling”, der er sket, siden man introducerede muligheden for at tage deltidsuddannelsen på landets erhvervsakademier.
- Jeg tror på, at der fortsat er potentiale til en stigning i optaget. Dels fordi behovet for medarbejdere med høje kompetencer stiger, og dels fordi der uddannes dobbelt så mange elektrikere som for fem år siden, siger Jørgen Prosper Sørensen.
Hæver uddannelsesniveauet
- Uddannelsesniveauet stiger i branchen generelt, hvilket især skyldes den stigende kompleksitet i de tekniske løsninger, som branchen skal levere, men også fordi behovet for rådgivning af kunderne stiger. Virksomhederne er også glade for deltidsuddannelserne, fordi deres dygtige medarbejdere kan fortsætte i virksomheden, samtidig med at de studerer og bringer nye kompetencer ind i virksomheden. Derudover er det ikke sikkert, at mange af de deltidsstuderende ville tage fuldtidsstudiet, hvis deltidsuddannelsen ikke var der. Jo ældre man bliver, jo sværere bliver det at hive to år ud af kalenderen til et fuldtidsstudium, siger Jørgen Prosper Sørensen.
Vejen mod installatørbeviset er ikke kun et spørgsmål om fuldtid- eller deltidsstudier. Det er i lige så høj grad valget mellem at følge undervisningen fysisk eller online. Det gælder blandt andet de studerende på UCN i Aalborg. Med hold på tre-fire studerende på fuldtidsuddannelsen i 2017 måtte uddannelsesinstitutionen gøre noget. Resultatet blev en fleksibel uddannelse, hvor de studerende fik mulighed for at tage uddannelsen som onlinestudier med undervisningsvideoer af undervisere.
- Så har de tre gange tre dage per halvår med fremmøde på campus, hvor de bliver undervist i det, der er umuligt at gøre online. Her kommer der studerende fra hele landet – og endda helt fra Nuuk, siger Kenneth Brogård Esbensen, der er kommunikations- og kvalitetskonsulent hos UCN.
Læs også: Kommende elinstallatører vælger selv undervisningsform
Ulempen er, at nogen fejlagtigt tror, at de kan tage et fuldtidsstudie online og samtidig arbejde fuld tid. Det har betydet et højt frafald, som uddannelsesinstitutionen arbejder målrettet på at mindske ved at tale med de kommende studerende om deres forventninger inden studiestart.
- Foruden samtaler før studiestart har vi også under uddannelsen individuelle samtaler med dem, der minder om MUS-samtalerne fra erhvervslivet. Frafaldet er stadig for højt, men vi arbejder på at få det ned, siger Kenneth Brogård Esbensen.
Som han ser det, appellerer fuldtidsuddannelsen og deltidsuddannelsen til forskellige målgrupper. Har man stiftet familie og faste udgifter, så kan det være svært at gå ned på SU og være fuldtidsstuderende.
- For mange af dem, der går på deltidsuddannelsen, handler det udelukkende om at få autorisationen, hvis de for eksempel skal overtage en virksomhed eller være faglig ansvarlig. Fuldtidsuddannelsen appellerer typisk til dem, der endnu ikke er helt afklaret og måske har planer om en karriere inden for rådgivning, siger Kenneth Brogård Esbensen.
Deltid er ingen loppetjans
Hos KEA i København er udgangspunktet altid at spørge de studerende, om de har mulighed for at tage fuldtidsuddannelsen, da det er den ”fulde pakke”. Men samtidig er der forståelse for, at nogen ikke kan få enderne til at mødes på den front, og her er deltidsuddannelsen et godt alternativ.
- Vi synes, at det er vigtigt, at så mange som muligt får uddannelse. Samtidig kan deltidsuddannelsen skabe en kobling mellem et aktivt arbejdsliv og uddannelse, hvor man kan få sine kompetencer i spil, siger Janus Hendrichsen, teamleder på de tekniske efteruddannelser hos KEA.
Uddannelsesinstitutionen arbejder på at skabe en hybrid i undervisningen på deltidsuddannelsen, hvor man i højere grad skal få valget mellem at deltage fysisk i klasseundervisningen eller med en online opkobling via Teams eksempelvis. Det er langtfra en loppetjans men kræver disciplin og hårdt arbejde, forklarer teamlederen.
- Jeg plejer at sige, at det er lige så hårdt som at tage en HD. Det er pivhårdt, og man skal bruge sin weekender og aftener på det, men når vi dækker helt ned til Lolland-Falster, så giver det altså god mening at have mulighed for at deltage online, siger Janus Hendrichsen.
Cirka to tredjedele af de studerende på både deltids- og fuldtidsuddannelsen vælger el-installatør, mens den sidste tredjedel vælger vvs-installatør, viser de landsdækkende tal.