-
Industri
Der er ventetid på halve og hele år på at få solceller på taget af en virksomhed. Men Thorup Smed A/S fik en ide: Svendene monterede selv hele anlægget, og nu er der solenergi i stikkontakterne. Over halvdelen af el-forbruget vil komme fra kraftværket på taget.
- Det ser ud til at blive en rimelig fornuftig investering. Solcelleanlægget vil være tjent ind igen på omkring tre til fire år, lyder det med lidt jysk underdrivelse fra Martin Mikkelsen, indehaver af Thorup Smed A/S – og siden september også indehaver af egen lille energifabrik på taget af produktionshallen.
Thorup Smed A/S er eksperter i at bygge specialmaskiner til håndtering, bearbejdning og transport af emner i en produktion, f.eks. til store kunder som Velux-koncernen. Produktionen hører ikke til de mest energitunge: De omkring 22 medarbejdere forbruger typisk omkring 40.000 kWh om året.
- Jeg havde fået tilbud fra to leverandører, og der var ikke tvivl om, at det ville give os betydelige besparelser på omkostninger med et solcelleanlæg. Men med udsigt til en lang ventetid forespurgte vi på muligheden for selv at montere anlægget. Det så leverandøren ikke problemer i, siger Martin Mikkelsen.
Svende på taget
Sammen med de 90 solpaneler modtog han en detaljeret beskrivelse til montagearbejdet, og så kravlede medarbejdere op på taget og fik nogle arbejdsdage med udsigt. Selvfølgelig med sikkerheden i orden. Eternittaget med 20 graders hældning var til at arbejde på – og spærene under tagpladerne er i forvejen forstærkede til kranskinner, så de kunne uden problemer bære et solcelleanlæg.
Kun el-arbejdet blev der tilkaldt en autoriseret installatør til at levere. Resten klarede medarbejderne fra Thorup Smed A/S selv. Omkring 80 arbejdstimer tog det i alt. Sidst i september blev solcellerne sat i arbejde.
- Vi forventer, at dette anlæg kan levere halvdelen af vores elforbrug på 40.000 kWh om året. Vi arbejder kun med et skifte, så vi kan forbruge produktionen i løbet af arbejdsdagen. Eventuelt overskydende el sælges til spotpris og sendes ud i nettet, siger Martin Mikkelsen.
Det er dog noget mere attraktivt selv at forbruge den producerede el. En app til telefonen viser den løbende produktion fra det lille kraftværk på taget. Sammen med en programmør som i forvejen arbejder for firmaet, arbejder Martin fra Thorup derfor på et program, der hele tiden kan vise, om produktionen forbruges – ellers sendes ud på nettet.
Varmt vand
El-trucks og måske en el-varebil til lokal transport er med i overvejelserne om, hvad der kan aftage elproduktionen fra solcellerne på taget af produktionen. En akkumuleringstank med 1.500 liter kapacitet kan også komme i spil til at varme centralvarmevand op, når anlægget har høj produktion.
Omgivelserne ved Thorup Smed A/S er i den forbindelse blevet trimmet til solceller. Store træer er skåret ned for at sikre fuld sol på taget hele dagen. Træet er nu lavet til flis og solgt videre til det lokale kraft-varmeværk.
- Første måned har vi produceret 2080 kWh her i efterårets sol. Netop i dette øjeblik er der overskyet her hos os i Jylland, men vi producerer stadig 2.300 watt på taget på en efterårsdag her sidst i oktober, kan jeg se på min telefon. Det ser lovende ud for produktionen på årsbasis, siger Martin Mikkelsen.
Efter erfaringerne med selv at montere solcellerne anbefaler Martin Mikkelsen gerne kolleger selv at montere et solcelleanlæg. Det går næppe lige så hurtigt, som erfarne solcelle-montører kan gøre det, men det er ikke en kompleks opgave.
- Man skal bare tænke på sikkerheden, når man går på taget. Og så er der dele af anlægget, hvor der skal en autoriseret installatør ind over. Vi har travlt i virksomheden, så jeg havde helst brugt svendenes timer på de opgaver. Men vi klarede det – og nu kører anlægget, siger Martin Mikkelsen.
Grønt signal
Som leverandør til større virksomheder mærker Thorup Smed A/S mere og mere fokus på energiforbrug fra de anlæg, der leveres. Samtidig er grønne regnskaber og CO2-aftryk også emner, der begynder at fylde hos kunderne – eller kundernes kunder. Det vil underleverandørerne også komme til at forholde sig til.
- Og i den forbindelse vil det da ikke være et dårligt signal, at vi har vores eget lille kraftværk på taget af virksomheden. Jeg tænker, at vi er et skridt i den rigtige retning, siger Martin Mikkelsen.
Fakta på solcelleanlægget
Ydelse: 33,33 kW
Pris: 250.000 kr. + moms
Forventet produktion ca. 33.000 kWh/år
Forventet eget forbrug af solenergi ca. 55 %
Årsforbrug i dag: 40.000 kWh
Ca. 175 m2 solceller (90 stk. paneler)
Tilbagebetaling: Ca. 3 - 4 år