-
Industri
Bekymring om forsyningssikkerhed giver kraftig efterspørgsel i dansk industri efter anlæg, der på kort tid kan omstille fra gas til olie eller flydende gas som energikilde. Virksomhederne vil sikre sig energi, hvis der bliver lukket for gassen fra Rusland i forlængelse af krigen i Ukraine.
- Vi laver disse omstillinger til store energiforbrugere i industrier som teglværker, fødevarer og industri. Lige nu er det ikke det grønne aspekt, der vejer tungest. Netop nu tænker mange virksomheder primært på at kunne overleve, hvis der ikke er gas til rådighed. Forsyningssikkerheden er helt i centrum for overvejelserne.
Det siger Torben Bjørn Andersen fra virksomheden Chr. Møller i Nyborg, der er en landsdækkende virksomhed med speciale indenfor projektering, energioptimering, salg, udlejning og service af kedelanlæg og rørsystemer til energiforbrugende virksomheder. En række af de største industrivirksomheder er på kundelisten.
El fravælges
De fleste virksomheder henvender sig med spørgsmål til etablering af el-drevne anlæg. Men både pris og kravene til el-leverancer er så høje, at de fleste ender sig imod en forsyningssikkerhed baseret på et ekstra anlæg med olie eller flydende gas. En 1-mwh kedel kræver 1.700 ampere kapacitet. Det kan de færreste få fra deres forsyningsvirksomhed, og derfor bliver olie eller flydende gas løsningen.
- Det kræver nye brændere og et nyt rørsystem samt nye tanke for at kunne skifte imellem olie og gas. Men lige nu har de færreste fyldt tankene endnu, for der er leveringstid på tankene. Men vi gør anlæggene klare, siger Torben Bjørn Andersen fra virksomheden Chr. Møller.
Flydende gas
En del gaskunder vælger at blive inden for gas i stedet for at kombinere med olie. I stedet omstilles anlægget, så det også kan køre på flydende gas. Denne type gas kan nemlig importeres via gasskibe. Det kan derfor indkøbes på verdensmarkedet uafhængigt af den russiske gas.
- Fordelen er, at man kan benytte den samme brænder. Men det stiller store krav til tankenes kapacitet, som kan være helt op til 30 tons, siger Torben Bjørn Andersen fra virksomheden Chr. Møller.
De høje energipriser kan mærkes hos Tekniq Arbejdsgivernes medlemmer og udsigten til en stor gas- og elregning har også fået virksomhederne til at proces- og energioptimere, fortæller chefkonsulent for industri Alexander Severinsen Ulrich.
Solceller
- Et af vores første råd er, at industrien især skal kigge på, hvor man optimerer inden for gas- og elforbruget. Og der oplever vi flere, som er meget interesseret i at producere deres egen energi, for eksempel via solceller, hvilket er en rigtig god mulighed, siger chefkonsulenten.
For tiden kan man opleve, at diesel koster mere end benzin, når man kører ned til tankstationen: Hovedårsagen er de rekordhøje gaspriser, der er på det europæiske marked i øjeblikket.
De samme mekanismer, der har fået inflationen til at stige og fået mange tusinde danskeres gasregning til at eksplodere, rammer nemlig også markedet for brændstof – om end mere indirekte.
- Hvis man har mulighed for det, vil mange bruge en dieselgenerator i stedet for at fyre med gas. Dieslen er dyr i forhold til, hvad vi er vant til, men det er alligevel meget billigere, end hvis man skal bruge naturgas, siger Ole Sloth Hansen, råvareanalytiker i Saxo Bank, til TV2.
Når der pludselig bliver brugt mere diesel, end der plejer, bliver der større kamp om de gyldne dråber. På økonomisprog siger man, at efterspørgslen stiger, og hvis der ikke produceres nok, stiger prisen. Torsdag den 25. august var dieselprisen derfor 40 ører over benzinprisen på listeprisen.